NAUKA Rekonstruirani su na pogrešan način i veoma dugo ih tako prikazuju

Istraživanje: Tiranosaur rex nije mogao isplaziti jezik

Avaz.ba
23.06.2018 16:00

Tiranosaur rex, okrunjen za "kralja guštera" u svijetu dinosaura, tradicionalno je prikazivan kao strašan i okrutan mesožder s isplaženim jezikom, no naučnici tvrde da to anatomski nije bilo moguće, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu PLOS ONE.

To je zato jer je već odavno izumrli T. rex imao jezik koji je bio pričvršćen za dno usne šupljine, slično kao kod krokodila i aligatora.

Rekonstruirani su na pogrešan način i veoma dugo ih tako prikazuju - kazala je koautorica studije Đulija Klark (Julia Clarke), profesorica na odsjeku za geonauke Univerziteta Teksas u Austinu. 

Tim naučnika, predvođenih Kineskom akademijom nauke, usporedio je podjezične kosti (podjezična/hioidna kost u obliku konjske potkove između brade i vrata koja pričvršćuje jezik) izumrlih dinosaura i pterosaura s njihovim rođacima, uključujući današnje ptice poput nojeva i primjerke današnjih i izumrlih aligatora.

Kod većine izumrlih dinosaura njihove jezične kosti su vrlo kratke. A kod krokodila, sa sličnim hioidnim kostima, jezik je potpuno fiksiran za dno usne šupljine - pojasnila je Klark. 

I dok krokodili imaju kratke podjezične kosti, današnje ptice i leteći dinosauri, poznati kao pterosauri, imaju hioidne kosti raznih oblika.

Razvoj krila, a istovremeno gubitak spretnosti koja je data stvorenjima s rukama ili šapama, mogao je rezultirati raznovrsnijim rasponom pokreta jezikom. 

- Ako ne možete koristiti ruku kada obrađujete plijen, tada jezik postaje mnogo važniji za baratanje hranom - kazao je Zhiheng Li.

To je tek jedna od hipoteza koju smo postavili - dodao je. 

Za bolje razumijevanje povezanosti između funkcije jezika i razvoja letenja potrebna su dodatna istraživanja.

NA VRH