NAUKA

Kineski sistem umjetne inteligencije pobijedio 15 ljekara u takmičenju u dijagnosticiranju tumora

Index.hr
22.07.2018 18:23

Foto: Ilustracija

Sistem je porazio tim od 15 vodećih kineskih ljekara rezultatom dva prema jedan. Sistem Al, poznat i kao BioMind, produkt je Istraživačkog centra za umjetnu inteligenciju i neurološke poremećaje bolnice "Tiantan" u Pekingu te predstavlja još jedan primjer iz dugog niza tehnologija za analizu slika.

U dijagnosticiranju tumora na mozgu BioMind je dostigao visokih 87 posto, prema tačnosti od 66 posto koju su ostvarili medicinski stručnjaci. Uz to, sistemu je trebalo samo 15 minuta za otkrivanje 225 slučajeva, u usporedbi s 30 minuta koliko je trebalo ljekarima.

BioMind je ponovo pokazao nadmoć i u predviđanju širenja hematoma na mozgu, gdje je dostigao rezultat od 83 posto, dok su ljekari uspjeli ostvariti samo 63 posto.

Naučnici su uvježbavali sistem unoseći u njega na hiljade slika iz arhiva bolnice Tiantan. To je podiglo njegovu razinu prepoznavanja neuroloških bolesti na onu glavnog ljekara, s obzirom na to da je dosegao razinu preciznosti od 90 posto.

Izvršni potpredsjednik bolnice Tiantan Wang Yongjun izjavio je da se nije previše zamarao pobjednikom u borbi između ljekara i sistema Al. Rekao je da je duboko uvjeren da je to takmičenje pomoglo ljekarima uvidjeti snagu umjetne inteligencije, posebno onim skeptičnim oko iste. Na kraju je izrazio nadu da će i ljekari pokušati dublje razumjeti umjetnu inteligenciju i ukloniti eventualne predrasude prema njoj.

NA VRH