OTKRIĆE

Nova vrsta ose: Nazvane prema čudovištu iz filma “Alien”

Ova vrsta ima izrazito dug ovipozitor

Scena iz filma

Avaz.ba

30.8.2018

Bizarna nova vrsta osa, nazvana Dolichogenidea xenomorph, otkrivena je u Australiji.

Manje su od pet milimetara i spadaju u grupu parazitoida (organizmi koji se razvijaju na štetu drugog organizma, ali za razliku od parazita, ubijaju svog domaćina), što znači da se njihove larve hrane živim domaćinom.

Ova vrsta ima izrazito dug ovipozitor (leglicu), dio tijela koji podsjeća na iglu i putem kojeg ženka ubrizgava jaja u domaćina, najčešće u gusjenice moljaca koji se hrane lišćem eukaliptusa.

Larva ose polako jede gusjenicu iznutra prema van te na kraju izlazi iz njega, u zastrašujućoj sceni koja podsjeća na kultni naučnofantastični film “Alien” (Osmi putnik), u kojem čudovište (ksenomorf) izlazi iz ljudskog domaćina. Upravo je stoga ova vrsta ose nazvana u čast najstrašnijeg filmskog vanzemaljca svih vremena.

Nakon što larva ose postane odrasla, jedinka počinje potragu za domaćinom u kojeg će ubrizgati nova jaja.

- Dolichogenidea xenomorph se ponaša kao parazit u gusjenicama baš kao što se kreatura ''Aliena'' u filmu ponaša u ljudskom domaćinu. Osa je crna i sjajna i ima nekoliko čudnih osobina - pa je ime ksenomorf, što znači čudni oblik, zaista prikladno - objasnila je Erin Fagen Džefri (Erinn Fagan-Jeffries), studentica na doktorskom studiju na Univerzitetu Adelaide.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.