NAUKA Mogućnost potpunog nestanka

NASA izdala upozorenje: Saturn velikom brzinom gubi svoje prstenove

Svojom gravitacijom privlači ka sebi te se oni spuštaju prema planeti u obliku kiše ledenih čestica koju vuče magnetno polje

Telegraf.rs
20.12.2018 11:25

Rezultati istraživanja temelje se na najnovijim posmatranjima

Foto: Arhiv

Prema najnovijim istraživanjima, planeta Saturn velikom brzinom gubi svoje prstenove, objavila je NASA. 

Rezultati istraživanja temelje se na najnovijim posmatranjima, ali i na očitavanjima svemirskih letjelica Vojažer 1 i 2 pomoću kojih su naučnici prije 10-ak godina procijenili prosječnu brzinu nestajanja prstenova.

Saturnovi prstenovi sastoje se uglavnom od komadića leda različitih veličina - neki su mikroskopski poput komadića prašine, a neki su veličine od nekoliko metara, a nestaju, jer ih Saturn svojom gravitacijom privlači ka sebi, te se oni spuštaju prema planeti u obliku kiše ledenih čestica koju ka sebi vuče magnetno polje Saturna.

- Procijenili smo da bi se tom "kišom iz prstenova" mogao za pola sata napuniti jedan olimpijski bazen - rekao je astrofizičar Džejms (James O'Donog) Donogi iz NASA-e.

Prema njegovim riječima, ako se u obzir uzme samo ta kiša, prstenovi će za 300 miliona godina nestati u potpunosti. 

Naučnici još nisu sigurni je li Saturn od samog početka imao prstenove ili su oni nastali u kasnijoj fazi njegovog života, a najnovije istraživanje govori u prilog spomenutoj teoriji pa je moguće da prstenovi nisu stariji od 100 miliona godina. 

- Imamo sreće da postojimo u vrijeme kada Saturn okružuju predivni prstenovi. Ali, ako su oni kratkotrajne prirode, postoji mogućnost da smo propustili upečatljive prstenove oko Jupitera, Urana ili Neptuna, s obzirom na to da su oni danas jedva vidljivi oko tih planeta - rekao je Donogi.

NA VRH