NEOBIČNO

Pokvario se "Hubble", a nema popravke zbog blokade američke vlade

Jedna od glavnih kamera svemirskog teleskopa nije u funkciji

Glavna kamera svemirskog teleskopa "Hubble". arstechnica.com

Avaz.ba

9.1.2019

Jedna od glavnih kamera svemirskog teleskopa "Hubble" prestala je raditi 8. januara zbog za sada nerazjašnjenih problema s hardverom, javlja NASA.

Problem je što inženjeri neće moći popraviti teleskop sve dok ne prestane trenutna blokada rada američke administracije.


Zbog toga što još nije odobren budžet, mnogi zaposlenici NASA-inog programa,  tehnički stručnjaci, "Goddard Space Center" koji rade na Hubbleu poslani su na odmor koji će trajati dok se ne prekine blokada finansiranja američke vlade. 

Jedino je nekolicini zaposlenika tog centra koji direktno upravljaju aktivnim svemirskim letjelicama, uključujući i Hubble, dozvoljeno da nastave s radom.

No, za popravak svemirskog teleskopa, koji je star skoro 30 godina, bit će potrebni dodatni vladini radnici kojima trenutno nije dozvoljen dolazak na posao.

Savezni zakon dopušta agencijama da zadrže neke radnike koje može raditi tokom blokade, u slučaju da je potrebno zaštiti imovinu ili živote zaposlenika. Nije poznato hoće li NASA zatražiti hitnu izmjenu te odredbe kako bi se mogli dopustiti popravci tako važnog teleskopa.

Poslat je upit NASA-inom radniku za odnose s javnošću kako bi dobio komentar na novonastalu situaciju, no primio je samo automatski odgovor: "Trenutno nismo prisutni i ne možemo Vam odgovoriti na Vašu poruku“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.