ISTRAŽIVANJE

Naučnici u Hrvatskoj otkrili važnu tajnu vaskularnih bolesti

Objavljeni su u ponedjeljak, 14. januara, u međunarodnom časopisu "BBA Molecular and Cell Biology of Lipids"

Glikani (kompleksni ugljikohidrati) neizostavna komponenta u razvoju patoloških stanja. Arhiv

Avaz.ba

15.1.2019

Istraživači iz "Genosa" otkrili su novi mehanizam utjecaja promjena u glikozilaciji lipoproteina na razvoj vaskularnih bolesti. Istraživanjem je nepravilna glikozilacija identificirana kao jedan od faktora koji onemogućava normalni metabolizam holesterola te pridonosi nastanku aterosklerotskih naslaga.

To otkriće ukazuje da su glikani (kompleksni ugljikohidrati) neizostavna komponenta u razvoju patoloških stanja, saopćeno je iz "Genosa", naučnog laboratorija u Zagrebu koji se bavi analizom DNK i glikana.  

Vaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu 

Rezultati istraživanja, provedenog u saradnji s Institutom za opću patologiju i patofiziologiju u Moskvi i Nacionalnim institutom za zdravlje i medicinska istraživanja (INSERM) u Parizu i sufinansirano iz evropskih fondova, objavljeni su u ponedjeljak, 14. januara, u međunarodnom časopisu "BBA Molecular and Cell Biology of Lipids".

Vaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu - smrtnost je veća nego od svih oblika raka zajedno - i stoga je izuzetno važno definirati faktore koji bi mogli imati utjecaj na njihov razvoj te tako spriječiti nastanak bolesti, ističe se u saopćenju. 

"Genos" je, navodi se, vodeći laboratorij u svijetu u području visokoprotočne glikomike i u saradnji s vodećim institucijama u svijetu do sada je analizirao glikane kod više od 80.000 ljudi. 

Otkriće otvara mogućnosti za razvoj novih lijekova 

Najnovije otkriće nepravilne glikozilacije, kao jednog od molekularnih mehanizama koji pridonose razvoju vaskularnih bolesti, otvara mogućnosti za razvoj novih lijekova koji će biti usmjereni na taj specifični mehanizam nastanka bolesti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.