RUSIJA

Većina u Moskvi ne vjeruje u slijetanje na Mjesec, naučnici ne sumnjaju

Trebalo bi i inscenirati povratak na Zemlju, a sve to je previše komplicirano, smatraju stručnjaci

Rusi ne vjeruju u spuštanje Amerikanaca na Mjesec. Arhiv

Srna

16.1.2019

Za razliku od ruskih i nekadašnjih sovjetskih kosmičkih stručnjaka i astronauta, veliki broj Rusa ni danas ne vjeruje da su se Amerikanci spustili na Mjesec, pa čak 75 posto anketiranih smatra da je to laž.

Neki Rusi čak doniraju novac u nadi da će "dokazati" tu teoriju, a mnoge poznate ličnosti izdaju knjige ili jednostavno zastupaju teorije zavjere prema kojim je sve snimljeno u Holivudu i na američkim vojnim poligonima uz pomoć čuvenog britanskog reditelja Stenlija Kjubrika (Stanley Kubrick). 

Međutim, u Sovjetskom Savezu 1969. godine niko nije sumnjao u to da su Amerikanci bili na Mjesecu.

- Kada smo primali signale sa Mjeseca, primali smo ih odatle, a ne iz Holivuda - govorio je ruski kosmonaut Georgij Grečko (Georgy Grechko), član sovjetskog lunarnog programa, koji je otkazan nakon što je američka misija "Apolo 8" prvi put ušla u Mjesečevu orbitu.

U to vrijeme su svi sovjetski sistemi izviđanja pratili prvi let ljudske posade na Mjesec. Sovjetska radiooprema primala je signale sa "Apola 11", kao i svu njegovu zvučnu komunikaciju i TV snimke samog slijetanja.

Trebalo bi i inscenirati povratak na Zemlju, a sve to je previše komplicirano, smatraju stručnjaci.  

Osnova za teoriju zavjere bila je knjiga Jurija Muhina "Antiapolo: Lunarna obmana SAD". Autor tvrdi da je novac namijenjen lunarnom programu ukraden, dok je prizore krajolika na Mjesecu snimio Stenli Kjubrik, reditelj kultnog filma "2001 - Odiseja u svemiru".  

Muhin tvrdi da su i sovjetski naučnici bili dio zavjere te da su dobili veliki novac da šute.

Ruska akademija nauka službeno je osudila teorije zavjere kao pseudonauku, a i ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je takve tvrdnje kao "besmislicu". 

Tokom 2015. godine na nekim blogovima i platformama pokrenuto je prikupljanje sredstava za izgradnju mikrosatelita sa kamerom kako bi se provjerilo mjesto slijetanja "Apola 11".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.