ISTRAŽIVANJE

Naučnici otkrili nepoznatu mrežu krvnih sudova u kostima čovjeka

Ovo otkriće će pomoći da se objasni na koji način lijekovi, koji su ubrizgani u koštanu srž, pomažu širenju krvi i imunih ćelija

Avaz.ba

28.1.2019

Njemački naučnici, sa Univerziteta Duizburg - Esen, u ljudskom tijelu su otkrili prethodno nepoznatu mrežu malih krvnih sudova, koja se nalazi u kostima i doprinosi brzom i efikasnom širenju krvi i imunih ćelija po cijelom tijelu.

- Zaista je iznenađujuće pronaći novu centralnu anatomsku strukturu koja nije opisana ni u jednom udžbeniku u 21. vijeku- izjavio je jedan od istraživača, imunolog Matijas Guncer.

Naučnici su u eksperimentu koristili hemijsku supstancu - etil cinamat, na kostima glodara, kako bi ih učinili transparentnim. Zatim su, koristeći svjetlosnu fluorescenciju i rendgensku mikroskopiju, uspjeli da detektuju nekoliko stotina kapilara koje su nazvali "transkortikalnim krvnim sudovima".

Prema riječima istraživača, cjevanica miša može da sadrži više od hiljadu takvih krvnih sudova, a kroz njih prolazi više od 80 posto arterijske i 59 posto venske krvi.

Istraživači su sproveli sličan eksperiment i na čovjeku, a sam profesor Guncer je bio dobrovoljac. Tom prilikom, naučnici su otkrili da u ljudskoj cjevanici postoji sličan sistem sa debljim krvnim sudovima, iako su, prema riječima istraživača, potrebni dalji eksperimenti kako bi se odredila njihova tačna funkcija.

Ovo otkriće će pomoći da se objasni na koji način lijekovi, koji su ubrizgani u koštanu srž, pomažu širenju krvi i imunih ćelija.

Otkriće ranije nepoznatih krvnih sudova u kostima ljudi može dovesti do ponovnog preosmišljavanja strukture i funkcija opšte anatomije, piše B92.

Ranije su biolozi sa Harvarda otkrili neobične kanale koji povezuju koštanu srž sa moždanim tkivom, što može da objasni kako imune ćelije dospijevaju unutra prilikom upalnog procesa.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.