DOKAZANO

Kakav utjecaj vaša veza ima na napredak u karijeri

Studija objavljena u stručnom časopisu "Psychological Science"

Savjesni partneri bili su manji izvor stresa za svoju drugu polovicu. Ilustracija

Avaz.ba

22.2.2019

Da vaša veza ili brak mogu utjecati i na vašu karijeru, dokazalo je istraživanje dugo čak pet godina.  

Studija objavljena u stručnom časopisu "Psychological Science" dokazala je da osobe koje imaju partnere s izraženom osobinom savjesnosti češće dobivaju povišice, unapređenja te da su zadovoljniji i uspješniji u poslu koji rade.

Naučnici su tokom pet godina promatrali više od 4,5 hiljada bračnih parova i njihov profesionalni napredak, raspodjelu kućnih poslova, slobodno vrijeme i sveukupno zadovoljstvo u braku.

Sudionici su ispunili i test osobnosti koji je bio fokusiran na pet glavnih osobina ličnosti: sarađivanje, ekstrovertnost, neurotičnost, savjesnost i otvorenost.

Osobe čiji je partner bio ocijenjen kao vrlo savjesna osoba ostvarivale su znatno veći uspjeh nego one čiji su partneri bili nesavjesni.

Savjesnost kao osobina pokazatelj je da ta osoba shvata važnost napornog rada, poštivanja pravila i organizacije te su vrlo odgovorni, pouzdani i karijeru smatraju jednim od prioriteta.

Savjesni partneri bili su manji izvor stresa za svoju drugu polovicu koja se osjećala sigurno i zadovoljno u svojoj vezi jer je dobivala partnerovo razumijevanje.

Inače, ovi zaključci izvedeni su bez obzira na to je li partner bio zaposlen ili ne, je li radio od kuće i slično.

Također, rezultati istraživanja podjednako su primjenjivi na oba spola. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.