KALIFORNIJA

Ovo se nasukalo na plažu i iznenadilo biologe: Skoro sam pala sa stolice

Postoji pet vrsta slanovodnih bucanja

Avaz.ba

1.3.2019

Mola tecta nikad viđena u Sjevernoj Americi - Avaz
Mola tecta nikad viđena u Sjevernoj Americi - Avaz
Mola tecta nikad viđena u Sjevernoj Americi - Avaz
Mola tecta nikad viđena u Sjevernoj Americi - Avaz
Mola tecta nikad viđena u Sjevernoj Americi - Avaz


Ogromna riba čudnog izgleda nasukala se u Kaliforniji prošle sedmice te iznenadila istraživače i naučnike od SAD-a do Australije. 

Ispostavilo se kako je riječ o vrsti nikad viđenoj u Sjevernoj Americi, bucnju nazvanom Mola tecta.

- Kad su stigle jasne fotografije, pomislila sam da nema sumnje. To je tzaista bucanj - rekla je Meriane Njegard (Marianne Nyegaard), morska biologinja sa Novog Zelanda koja je vrstu otkrila 2017. godine.

- Nisam mogla vjerovati, skoro sam pala sa stolice - kazala je Njegard.

Njegard je provela godine i godine tražeći ovu vrstu bucnja prije nego što ju je locirala i dala joj ime. Kaže kako su svi slučajevi pronalaska ove velike ribe dosad bili u Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi i Čileu. Osim jednom 1890-ih, kad su crteži i zapisi dokumentirali pojavu ribe u Holandiji.

Naučnici kažu da postoji pet vrsta slanovodnih bucanja i svi dolaze iz različitih područja. Jedni uživaju u tropskim vodama, dok drugi preferiraju umjerenu temperaturu vode, objasnila je Njegard za CNN.

- Zbog toga je toliko intrigantno da se pojavila u Kaliforniji - kaže te dodaje da je zanimljivo što je ovu ribu natjeralo da prijeđe ekvator - tek je drugi put viđena u sjevernoj hemisferi.

Niko zasad nije siguran je li riba slučajno zalutala ili je riječ o jedinki iz populacije u Sjevernoj Americi koju tek treba otkriti. Njegard kaže da želi usporediti genetski uzorak bucnja pronađenog u Kaliforniji sa svojim uzorcima iste ribe iz Australije i njezine regije, Novog Zelanda. - Nije neuobičajeno za bucnja da odluta daleko - kaže.

Fotografiju je biolog i profesor Tomas Tarner (Thomas Turner) objavio u Facebook grupi iNaturalist, a vrlo brzo javili su se stručnjaci sa svih strana svijeta, uključujući i Njegard koja je vrstu otkrila.

- Ja sam profesor i biolog, no nisam znao što je posebno o ovoj ribi - rekao je Tarner.

- Samo sam objavio fotografiju i to me spojilo sa svjetskom stručnjakinjom i pronalazačicom vrste - dodao je Tarner.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.