NAUKA

Objavljena posljednja fotografija Marsa koju je snimio NASA-in rover

Snimka na neki način predstavlja samu srž njegove misije na Crvenom planetu

Nasa

Avaz.ba

15.3.2019

Prije nego što je zauvijek utihnuo, NASA-in rover "Opportunity" dobro je pogledao još jednom oko sebe i snimio svoju posljednju, oproštajnu fotografiju krajolika Marsa, piše "Science Alert".


Snimak na neki način predstavlja samu srž njegove misije na Crvenoj planeti. Naime, na detaljnoj panorami udaljenog svijeta vide se posljednji tragovi rovera s njegovog maratonskog putovanja i nedodirnuti pijesak na obzorju kojim dugo vremena neće kročiti nijedna ljudska, odnosno mehanička jedinka.  

Snimao 29 dana 

Sada već kultni rover "Opportunity" neka je vrsta fenomena u svemirskim istraživanjima jer je lutao Marsom mnogo, mnogo duže nego što se očekivalo. Njegova misija trebala je trajati 90 dana, ali se, na kraju, protegla na punih 15 godina.  


Prekrasnu 360. fotografiju rover je poslao sa svog posljednjeg prebivališta u maju prošle godine. Moglo bi se reći da je uložio velik dio svoje posljednje energije kako bi je poslao nama na Zemlju. Tokom 29 dana "Opportunity" je hvatao djeliće okoline u nizu od 354 pojedinačne fotografije prije nego što ih je poslao NASA-i.  

Posljednji izdisaji  

Na snimku se na neki način vide i posljednji "izdisaji" našeg dragog rovera, koji nas je godinama oduševljavao zadivljujućim prizorima s Marsa. Veći dio fotografije je u boji, ali se u donjem uglu primjećuje crno-bijeli dio slike, odnosno period u kojem je rover bio na rubu svojih snaga i više nije imao dovoljno energije za snimanje Crvene planete u boji. 

Naime, rover se napajao putem solarnih ćelija, a vrlo brzo nakon što je počeo snimati ovaj krajolik, Mars je pogodila snažna pješčana oluja i on nije imao dovoljno energije da uhvati taj dio prizora pomoću drugih filtera, piše NASA.

Neistraženo područje Marsa  

- Ova posljednja panorama utjelovljuje sve ono zbog čega je naš rover Opportunity primjer izvanrednog postignuća u istraživanju i otkrivanju svemira, rekao je fizičar Džon Kalas (John Callas) iz NASA-inog instituta "Jet Propulsion Laboratory".  

- Desno možete vidjeti rub kratera Endeavor kako se uzdiže u daljini, a lijevo od njega tragove rovera kako se spuštaju do geoloških značajki koje su naši naučnici htjeli detaljno istražiti, dodao je.  

- U desnom i lijevom uglu vidi se dolina Perseverance (Dolina ustrajnosti) i dno kratera Endeavor koje će još dugo ostati netaknuto i neistraženo, čekajući buduće istraživače.  

Ko god da oni bili, ti budući istraživači, možda naiđu na naš dragi rover, a možda ga, nikada se ne zna, i ponovno osposobe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.