NEVJEROVATNO

Pronađeni ostaci misterioznog morskog stvorenja s 18 krakova

Anatomskim uporedbama uspjeli rekonstruirati čitavu ranu fazu razvoja rebraša

Fosil misteriozne morske životinje. Agencije

Avaz.ba

25.3.2019

Naučnici su otkrili ostatke morskog čudovišta s 18 krakova, za koje kažu da su stari čak 518 miliona godina. 

Fosil misteriozne morske životinje koja je vrebala u prahistoriji na području današnje Kine pronađen je kad je ekipa naučnika istraživala vode u zapadnoj Kini. 

Voditelj istraživanja Džejkob Vinter (Jakob Vinther) s Univerziteta u Bristolu objasnio je značenje ovog pronalaska.

- Zahvaljujući fosilima, uspjeli smo saznati od čega su nastali bizarni rebraši - rekao je Džejkob za ''Live Science'' te dodao da, iako sad možemo pokazati da su došli s osjetljivog mjesta, to ih ne čini ništa manje čudnima.

Vinter je bio u posjeti kineskom Univerzitetu Tunan kad je došao do otkrića. Kaže kako su anatomskim uporedbama uspjeli rekonstruirati čitavu ranu fazu razvoja rebraša.


Fosil misteriozne morske životinje. Agencije

Vinter je pokazao i neke druge fosile koje univerzitet ima u kolekciji, uključujući bizarno stvorenje nazvano "Daihua Sanqiong".

Međutim, otkriće je u naučnim krugovima pokrenulo raspravu. Kejsi Dan (Casey Dunn), profesor ekologije i evolucijske biologije s Yalea, iako kaže da je riječ o impresivnom otkriću, dodaje da je teško reći je li zaista riječ o stvorenju iz lanca koji je proizveo rebraše.

- To su uzbudljive životinje bez obzira na to kako su povezane - rekao je Dan te dodao da, iako je skeptičan oko krakova i rebraša te njihove evolucijske povezanosti, čim više vrsta pronalazimo i opisujemo, to ćemo više naučiti o evoluciji životinja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.