PROPALI PROJEKT

I to je moguće: Kompanija dvije decenije varala NASA-u, gubitak 700 miliona dolara

Krivi su što misije "Glory" iz 2011. i "Orbiting Carbon Observatory" iz 2009. godine propale

Svemirska raketa "Taurus XL" bila je veličine fudbalskog stadiona. NASA

Avaz.ba

3.5.2019

NASA ima neke od najsjajnijih umova u inžinjerstvu, astronomiji i matematici pa je teško i zamisliti da ih neko može prevariti, ali je to ipak uspjelo jednoj firmi koja ih je varala čak dva puna desetljeća.

Ministarstvo pravosuđa SAD otkrilo je da je kompanija "Sapa Profiles" (danas se zove "Hydro Extrusion Portland") krivotvorila testove da bi prikrila da su njihovi proizvodi doslovno – smeće.

Prodavali su NASA-i neispravni metal i sad ih se tereti da su krivi za stotine miliona bačenih dolara, piše "New York Post".

Kao što NASA objašnjava u svom vlastitom izvještaju, krivi su što su misije "Glory" iz 2011. i "Orbiting Carbon Observatory" iz 2009. godine propale jer su nosni dijelovi raketa "Taurus XL", koje su nosile skupe hardvere, propali.

Komponente raketa bile su izrađene od aluminija firme "Sapa Profiles", a testovi su lažno prikazali da materijal zadovoljava standarde NASA-e i nekoliko drugih klijenata.

Misija ''Glory'' pompezno je najavljivana 2010. godine kao nikad prije viđeni sofisticirani satelit koji bi trebao pomoći u istraživanju klimatskih promjena na Zemlji. Godinu ranije ulaskom u Zemljinu orbitu raspao se i satelit "Orbiting Carbon Observatory" .

- Kada se rezultati testiranja promijene i kad se izdaju lažni certifikati, normalno je da misija propadne - izjavio je u saopćenju za medije Džim Norman (Jim), NASA-in direktor kompanije "Launch Services".

Kompanija je pristala isplatiti više od 46 miliona dolara odštete zbog neuspjeha misija, što je samo kap u moru ako se uzme ukupni gubitak od 700 miliona dolara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.