NAUKA Rezultati studije "The global decline of freshwater megafauna"

Izumiru delfini, somovi, raže, šarani, dabrovi: Strahovit utjecaj na floru i faunu

Najveći uzrok pada populacija je ubijanje životinja zbog mesa, jaja i kože

Fena
19.08.2019 19:20

Izumiranje pojedinih vrsta utjecat će na floru i faunu

Foto: Agencije

Na svjetskom nivou, populacije slatkovodne faune su od 1970. do 2012. godine opale za 88 posto.

Rezultati studije "The global decline of freshwater megafauna", dokazuju pad populacije slatkovodne faune na svjetskom nivou. Broj vrsta se drastično smanjuje, pa su tako neke vrste već proglašene izumrlima.

Na rubu izumiranja je tako delfin iz najduže azijske rijeke Jangce, pa divovski somovi, šarani i raže iz Mekonga, indijski krokodili i evropska jesetra. U studiji se navodi da su danas žive tek tri kineske kornjače mekog oklopa, a baš su sve tri ujedno i mužjaci.

- Nekada vrlo raširena evropska jesetra, praktički je nestala u svim velikim evropskim rijekama, osim u jednoj rijeci u Francuskoj - stoji se u istraživanju.

Najveći uzrok pada populacija je ubijanje životinja zbog mesa, jaja i kože, ali i ljudska potreba za pitkom vodom. Osim za piće, koristi se za usjeve i brane, ali sve su te vode sve više i više zagađene.

Naučnici procjenjuju da je u 72. države u svijetu, populacija od 126 vrsta, smanjena za ukupno 88 posto. Dodaju i da će gubitak pojedinih, ako ne i svih, vrsta strahovito utjecati na floru i faunu, ali i živote miliona ljudi čiji životi uvelike ovise o rijekama.

Prepolovljena je i populacija životinje koja je vrlo važna za prirodu i prirodna staništa. Riječ je o euroazijskom dabru, uprkos tome što je vrsta vraćena u Veliku Britaniju, Češku i Finsku .

Studija navodi dva glavna razloga ovom nevjerojatnom izumiranju vrsta. Prvi je uzročnik kompleksnost staništa vrsta koje imaju kraći životni vijek i historiji, stoga se ne mogu dovoljno brzo priviknuti na promjene u okolišu, već su sklonije izumiranju, a drugi je uzročnik ljudska aktivnost.

Komentari

NA VRH