SVEMIR

Na međuzvjezdanom kometu otkrivena voda iz drugog sunčevog sitema

Ovo otkriće nam daje informacije o jezgri, elementima i spojevima

ESA. Screenshot

Avaz.ba

31.10.2019

Dosadašnji dokazi upućuju na to da izvan našeg Sunčevog sistema, u dalekim prostranstvima svemira, ima mnogo vode. No, empirijska potvrda te teorije nije baš jednostavna, za to bismo trebali putovati milijardama i milijardama kilometara – osim ako voda iz drugih zvjezdanih sistema ne dođe do nas.

To se izgleda nedavno i dogodilo, odnosno vjerovatno se događalo i prije, ali smo sada razvili tehnologiju i znanje za prepoznavanje objekata koji dolaze izvan našeg Sunčevog sistema. 

Prema najnovijoj analizi kometa 2I/Borisova, predanoj časopisu "The Astrophysical Journal Letters", ovaj međuzvjezdani komet ispušta vodenu paru, odnosno vodu nastalu oko druge zvijezde.

Ovo otkriće nam daje informacije o jezgri kometa, elementima i spojevima koje izbacuje te o zvjezdanom disku iz kojeg je nastao, piše Science Alert. 

Kometi su nestabilni, isparavaju, i odražavaju uvjete koji su prisutni u regiji protosolarnog diska u kojoj su nastali. Stoga nam proučavanje isparavajućih elemenata kometa omogućuje da bolje razumijemo fizičke i kemijske procese koji se događaju tokom formiranja planeta, napisali su astrofizičari u svom istraživanju. 

"Proučavanjem hlapljivog sastava međuzvjezdanog kometa 2I/Borisov dobivamo priliku proučavati kako izgledaju fizikalni i kemijski procesi oko drugih zvijezda, odnosno izvan našeg Sunčevog sistema“, dodali su. 

Na njemu uočen cijanid i dvoatomski ugljik

Osim što su Adam Mekej (McKay) i njegove kolege iz NASA-inog instituta "Goddard Space Flight Center" spektroskopskom analizom utvrdili koliko vode ispušta 2I / Borisov, druge analize su otkrile da međuzvjezdani komet također proizvodi cijanid i dvoatomski ugljik; dvije tvari uobičajene kod kometa unutar našeg Sunčevog sistema.

Na temelju tih analiza, smatraju naučnici, komet koji je nastao kod neke druge zvijezde vrlo nalikuje kometima Sunčevog sistema. Što je dobar znak jer to znači da uvjeti unutar našeg sistema nisu jedinstveni te bi negdje daleko moglo biti i drugih zemalja na kojima bi moglo biti života.

Komet 2I/Borisov otkrio je 30. avgusta ove godine amater astronom Genadij Borisov koji je promatrao svemir iz krimskog opservatorija, prenosi Index.hr.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.