ISTRAŽIVANJE Belgijski ljekari ispituju mogućnost

Može li se gubitak okusa i mirisa povezati s infekcijom Covid-19

Moguće da je došlo do ”mutacije virusa”, ali da trenutno još nema čvrstih dokaza za to

Avaz.ba
29.03.2020 14:02

Istraživanja se provode širom svijeta

Foto: AFP

Belgijski ljekari ispituju mogućnost da li se gubitak okusa i mirisa može povezati s infekcijom Covid-19, a istovremeno ukazuju na činjenicu da je osam posto pacijenata, koji su obavili skeniranje pluća, imalo infekciju Covid-19, a da tog nisu bili ni svjesni.

Ljekari širom Evrope pokušavaju da što bolje upoznaju novi koronavirus radi uspješnije borbe protiv pandemije.

Istraživanje sprovedeno na 400 pacijenata u 14 bolnica u Italiji, Španiji, Francuskoj i Belgiji provjerava mogućnost da li se bolest koju izaziva koronavirus može predstaviti kroz gubitak mirisa i u kom vremenskom okviru se pacijenti oporavljaju. 

Za sada se ocjenjuje da "postoji značajan procenat pacijenata s gubitkom mirisa i ukusa" i da je taj udio "mnogo veći od onog koji smo imali u Kini ili Južnoj Koreji", prenose belgijski mediji.

Drugi nalaz je da se čini da evolucija varira, ali u ovoj fazi studija još ne daje podatke o vremenu oporavka. Čini se da mnogi pacijenti oporavljaju ukus i miris, čak i ako treba vremena. 

- Kineske naučne publikacije ne spominju gubitak ukusa i mirisa, osim one koja govori o gubitku mirisa oko 15 posto. U kliničkim i preliminarnim podacima naše studije, u Evropi to prelazi 15 posto - navodi otorinolaringolog Žerom Lšian.

On ocjenjuje da je moguće da je došlo do ”mutacije virusa”, ali da trenutno još nema čvrstih dokaza za to.

  • Ljekari širom Evrope pokušavaju što bolje upoznati novi koronavirus
    Ljekari širom Evrope pokušavaju što bolje upoznati novi koronavirus Foto: AFP

Žerom Lšian upozorava na mogućnost da se simptomi Covid-19 mogu kod nekih zaraženih predstaviti samo gubitkom ukusa i mirisa, bez temperature i curenja nosa. 

Univerzitetska bolnica u Briselu objavila je i podatak po kojem je u osam procenata slučajeva kod pacijenata koji su obavili skeniranje pluća pronađeno prisustvo Covida-19, a da pacijenti nisu imali bilo kakve simptome groznice, kašlja ili otežanog disanja.

Belgijski doktori ukazuju na činjenicu da je od početka epidemije bilo slučajeva da zaraženi nisu pokazivali nikakve simptome bolesti, ali da su bili zarazni za okolinu.

NA VRH