NOVA SAZNANJA

Naučnici tvrde: 91% oporavljenih od kovida ima jedan dugotrajni simptom

Nova otkrića rezultat su istraživanja sprovedenog na 965 pacijenata koji su se oporavili od korone u Južnoj Koreji

Koronavirus. Ilustracija

D. H.

8.10.2020

Saznanja naučnika govore o tome da kod pojedinih Kovid-19 pacijenata može da značajno se ošteti rad bubrega, jetre, srca i mozga. I to na duže staze.

Nedavno istraživanje je pokazalo je da čak 91 odsto pacijenata koji su se "oporavili" ima barem jednu dugotrajnu komplikaciju ove bolesti, piše "Best life".

Nova otkrića rezultat su istraživanja sprovedenog na 965 pacijenata koji su se oporavili od korone u Južnoj Koreji.

Naučnici su saopštili da je 879 ispitanika, odnosno njih 91 odsto, reklo da ima jedan dugotrajni simptom.

Umor je bio najčešći simptom (zabilježen je kod 26 odsto pacijenata), a poteškoće sa koncentracijom zabilježene su među 25 procenata pacijenata, prema Korejskoj agenciji za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).

Brojni pacijenti rekli su da imaju i psihološke probleme i dugotrajni gubitak čula okusa i mirisa, kod pojedinih je ova posljedica bila prisutna i nekoliko mjeseci nakon završetka bolničkog liječenja.

Rezultati istraživanja su još jedan dokaz da nemali broj osoba koje su preležale koronu bori sa dugotrajnim posljedicama ovog oboljenja.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da su dugotrajni simptomi poput umora, kašlja, glavobolje i gubitka čula okusa i mirisa i dalje česti među populacijom od 18 do 34 godine i to dvije do tri sedmice nakon što su dobili pozitivne rezultate testiranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.