JAPAN

Sonda sakupila dovoljno uzoraka s asteroida

"Hajabusa 2" je kružio oko asteroida nekoliko mjeseci prije spuštanja, a potom je manjom količinom eksploziva napravio krater i sakupio krhotine

Kapsula je stigla u Japan prošle sedmice. AGENCIJE

A. V. / Srna

15.12.2020

Uzorci prašine koje je japanska sonda sakupila na asteroidu udaljenom oko 300 miliona kilometara od Zemlje su više nego dovoljni, rekao je jedan istraživač i dodao da je ostao bez teksta kada je kapsula otvorena prvi put.

Kapsula je stigla u Japan prošle sedmice, ali istraživači do sada nisu bili sigurni da li je sonda "Hajabusa 2" donijela bilo šta sa asteroida "Rjugu".

- Cilj je bio da dobijemo 100 miligrama ili više, a to smo definitivno dobili - rekao je Hirotaka Savada iz Japanske svemirske agencije. 

On je dodao da nije mogao da progovori kada je prvi put pogledao uzorke.

- Mislim da sam u sljedećem trenutku počeo da vičem, stvarno se ne sjećam. Bilo je zaista drugačije nego što smo očekivali, dosta toga - ekao je ovaj naučnik na konferenciji za novinare.

Smatra se da su asteroidi nastali u ranom dobu Sunčevog sistema, a naučnici kažu da bi uzorci mogli da sadrže organsku materiju koja je doprinijela nastanku života na Zemlji.

"Hajabusa 2" je kružio oko asteroida nekoliko mjeseci prije spuštanja, a potom je manjom količinom eksploziva napravio krater i sakupio krhotine. Nakon što je ispustila kapsulu na Zemlju, sonda je promijenila kurs i vratila se nazad u svemir.

Sljedeći korak je vađenje i pripremanje uzoraka, uključujući njihovo vaganje da bi se utvrdilo koliko je materijala dobijeno, nakon čega će početi njihovo analiziranje.

- Apsolutno smo uzbuđeni. Toliko toga možemo da naučimo iz ovoga - izjavio je Sei Ičiro Vatanabe, profesor koji predvodi ovo istraživanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.