ABERDIN

Izgubljeni artefakt iz Velike piramide pronađen u kutiji za cigare u Škotskoj

Komad cedrovine, za koji se vjeruje da je korišten tokom gradnje piramide, doniran je sveučilištu 1946. godine, no od tada kao da je propao u zemlju

A. V.

Keopsova piramida

Foto: AGENCIJE


Nakon više od 70 godina od nestanka, fragmenti drveta iz 5000 godina stare Velike piramide u Gizi slučajno su pronađeni u kutiji cigara na škotskom Sveučilištu u Aberdinu, objavili su naučnici u srijedu, dodajući kako se nadaju da će taj davno izgubljeni egipatski artefakt baciti novo svjetlo na Keopsovu piramidu.

Pronađeni komadići cedrovine dio su triju predmeta što ih je 1872. godine u Kraljičinoj komori piramide pronašao britanski arheolog Vejnman Dikson (Waynman Dixon), prenosi Hina.

Dva od njih, lopta i broznana kuka koja se vjerojatno koristila pri gradnji, čuvaju se u Britanskom muzeju, no ostaci drveta su u međuvremenu nestali.

Komad cedrovine, za koji se vjeruje da je korišten tokom gradnje piramide, doniran je sveučilištu 1946. godine, no od tada kao da je propao u zemlju.

Godine 2001. pojavio se trag - pretpostavljalo se da je komad drveta doniran škotskom sveučilištu u Aberdeinu, no nije ga bilo moguće pronaći.

Krajem prošle godine egipatska kustosica Aber Eladani (Abeer Eladany) pregledavala je predmete u azijskoj muzejskoj zbirci Sveučilišta u Aberdeinu te je pritom naišla na nešto što ondje nije pripadalo - na neuglednu kutiju za cigare ukrašenu nekadašnjom egipatskom zastavom u kojoj se nalazilo nekoliko komadića cedrova drva.

Eladani, koja je porijeklom iz Egipta i provela je deset godina kao zaposlenica Egipatskog muzeja u Kairu odmah je prionula temeljitoj provjeri.

Istraživši muzejske zapise, shvatila je da je slučajno naletjela na izgubljeni artefakt iz Velike piramide u Gizi.

- Čim sam provjerila brojeve u našem egipatskom registru, odmah sam znala o čemu se radi - rekla je Eladeny.

- I ranije sam radila na arheološkim iskapanjima u Egiptu, no nisam mogla ni pomisliti da ću ovdje, na sjeveroistoku Škotske, pronaći nešto tako važno za nasljeđe vlastite zemlje - dodala je arheologinja Eladani.

Nil Kurtis (Neil Curtis), upravitelj muzeja arheoloških zbirki Sveučilišta u Aberdeinu smatra da će ovo otkriće bez sumnje potaknuti zanimanje za Diksonove artefakte i dodatno rasvijetliti način na koji je nastajala Velika piramida.

Velika ili Keopsova piramida visoka je 139 metara i izgrađena je prije 4500 godina. Najveća je u grupi piramida u Gizi, najstarijem i jedinom sačuvanom od sedam svjetskih čuda antike.

Više o:

Piramide Egipat
NA VRH

Podijeli članak na