FACEBOOK VEĆ DJELOVAO

Twitter najavio ukidanje profila povezanih s teorijama zavjere

Novom politikom biće obuhvaćeno oko 150.000 profila širom svijeta

Twitter. Ilustracija

Avaz.ba

23.7.2020

Kompanija Twitter objavila je da trajno ukida profile na toj društvenoj mreži koji su povezani s ekstremnim teorijama zavjera kao što je grupa "QAnon" koja iznosi tvrdnje o zavjerama u američkoj vlasti i javnosti.

QAnon je mreža teoretičara zavjere koji podržavaju američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), piše BBC

Twitter je u objavi naglasio da se nada da će akcija pomoći u sprječavanju “štete izvan mreže”.

Mjere uključuju zabranu pristupa profilima koji su povezani s anonimnom grupom “Q”, koja je poznata kao “QAnon”, i blokiraće dijeljenja tih sadržaja.

Novom politikom biće obuhvaćeno oko 150.000 profila širom svijeta.

Twitter je objavio da je do sada ukinuo više od sedam hiljada profila zbog manipulacija, zlostavljanja žrtava i drugih kršenja pravila ponašanja na toj društvenoj mreži.

Teoretičari zavjera poput “QAnona” tvrde da su u “tajni rat” protiv Trampa umiješane istaknute ličnosti iz raznih dijelova društva od obaveštajne zajednice i politike, preko poslovnog svijeta do industrije zabave, navodi agencija AP.

QAnon je tvrdio i da su članovi Demokratske stranke umiješani u međunarodne zločinačke organizacije, a njihovi se sadržaji naširoko prenose na društvenim mrežama poput Facebooka, TikToka, Twittera i YouTubea.

Facebook je već ukinuo mrežu lažnih profila povezanih s nalogom “QAnon”, preko kojih se prenosio njihov sadržaj.

FBI je prošle godine izdao upozorenje o “domaćim ekstremistima koji se vode teorijama zavjere” i odredio “QAnon” potencijalnom domaćom ekstremističkom prijetnjom, piše BBC.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.