LIFESTYLE

Pogledajte kako se Arapi "šprdaju" sa ektremistima iz ISIS-a

Potpuno drugačiji pristup u otporu

(F. Me.)

30.8.2014

Dok militantni pripadnici Islamske države Iraka i Levanta (ISIS) nastavljaju svoju brutalnu ofanzivu u Siriji i Iraku, neki su preduzeli potpuno drugačiji pristup u otporu – uz pomoć društvenih medija, piše "Huffington Post".

Posljednjih nedjelja na Twitteru i Facebooku pokrenute su desetine kampanja u kojima se ismijavaju ekstremisti. Dok neki smatraju da je ovakav humor neprimjeren, drugi kažu da je to način da se usprotive ISIS-ovoj taktici zastrašivanja.

isis-parodiranje

"Ponekad morate ismijavati, omalovažavati… Zato što je omalovažavanje ponekad ono čega se vaši neprijatelji najviše plaše”, napisala je američka književnica libijskog porijekla Hend Amry na Twitteru.

Korisnici Twittera napravili su i lažnu naslovnicu "Džihad Voga", ismijavajući propagandnu mašineriju ekstremista, koji (stvarno) izdaju svoj magazine.

isis-parodiranje1

Kada se misteriozni vođa ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi pojavio u javnosti u julu u Mosulu, društveni mediji su brujali od šala na račun njegovog skupog sata, koji je odudarao od njegove iznošene odjeće.

isis-parodiranje2

U Libanu je jedan sajt za vijesti objavio satirični članak u kome se navodi da su militant odložili invaziju zbog kompleksnog libanskog političkog sistema jer nisu znali koga treba zbaciti sa vlasti. U palestinskoj satiričnoj televizijskoj emisiji “Watan ala Watar” u junu su militanti prikazani kao komični licemjeri.

Palestinska parodija na račun ISIL-a:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.