LIFESTYLE

Nakon 126 godina riješen slučaj Jacka Trbosjeka

Poznati stručnjak za DNK tvrdi da je otkrio identitet ubice

Al. Ti.

7.9.2014

Slučaj Jacka Trbosjeka jedna je od najvećih misterija u historiji koja više od 120 godina intrigirala kriminologe i tjerala ih da razvijaju brojne teorije o identitetu počinitelja groznih ubistava u Whitechapelu tokom jeseni 1888.

No, 126 godina kasnije, uz pomoć moderne tehnologije i naprednih forenzičkih metoda otkriveno je tko je čovjek odgovoran za najmanje pet ubistava, piše Daily Mail.

DNK uzorci uzeti sa šala koji je pronađen pored tijela Catherine Eddowes, bili su ključni za ovo otkriće.

Russell Edwards, 48-godišnji biznismen koji se dugi niz godina amaterski bavio ovim slučajem, angažirao je svjetski poznatog stručnjaka specijaliziranog upravo za ovaj tip dokaza, dr. Jarija Louhelainena,

Koristeći savremene tehnike, dr. Louhelainen je pronađeni uzorak usporedio s uzorcima osumnjičenih i došao do ovog nevjerovatnog otkrića. Naime, između stotinu osumnjičenih, DNK uzorci savršeno su se poklapali s uzorcima poljskog emigranta Aarona Kosminskog.

Kosminski je u vrijeme ubojstava imao 23 godine i živio nedaleko mjesta gdje je policija pronašla treću žrtvu, Elizabeth Stride.

Od samog početka bio je jedan od glavnih osumnjičenika, a u 54. godini umro je u psihijatrijskoj ustanovi od posljedica gangrene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.