LIFESTYLE

Prijete nam velike suše koje će trajati desetljećima

Prvi naučni izvještaj koji upozorava o globalnim promjenama

(Al. Ti.)

15.9.2014

Klimatske promjene dovest će u ovom stoljeću do serije dugih sušnih razdoblja koja bi mogla potrajati desetljećima.

Mega-suše, koje prema definiciji traju 35 i više godina, postat će sve izglednije kako se bude rasla temperatura globalnog zagrijavanja, a najprije će pogoditi ona područja u kojima je već smanjena uobičajena količina oborina, upozorava dr. Toby Ault sa Univerziteta Cornell, autor izvještaja koje bi trebalo biti objavljeno ove sedmice u American Meterological Society’s Journal of Climate.

Riječ je o prvom znanstvenom izvještaju koje upozorava na prijetnju velikih suša zbog klimatskih promjena, prenosi Independent.

Mega-suše koje nam slijede bit će toplije i dugotrajnije od onih u prošlosti, tvrdi Ault. Mogle bi desetkovati svjetsku ekonomiju i opskrbu hranom, što bi za posljedicu moglo imati humanitarne krize.
Najugroženija su područja jugozapadne SAD, južna Europa, Afrika, Indija, Australija te veći dio Srednje i Južne Amerike.

"U tim dijelovima svijeta suša bi mogla trajati desetljećima", tvrde znanstvenici.

Mega-suše su se periodički pojavljivale u proteklih nekoliko hiljada godina, a u nekim su slučajevima uzrokovale propast cijelih civilizacija, primjerice, indijanskih plemena na jugozapadu SAD-a u 13. stoljeću ili kraljevstva Kmera u Kambodži u 14. stoljeću.

Posljedice za našu civilizaciju također bi mogle biti katastrofalne s obzirom da je svjetska populacija višestruko narasla pa se zalihe vode smanjuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.