LIFESTYLE

Pogledajte kako izgleda kišobran budućnosti

Grupa kineskih inženjera i dizjanera napravila je neobičan kišobran

Mi. K.

16.10.2014

Grupa kineskih inženjera i dizjanera napravila je neobičan kišobran koji korisnika od padavina štiti ne razapetim platnom već vazduhom.

Gotovo je s kišobranima koji se krive i lome na prvi nalet jačeg vjetra, zaboravite na mokre kišobrane koji se cijede u vašoj torbi. Više nećete morati ni da pazite da ne izbijete oko nekom od prolaznika.

Stručnjaci aeronautike iz Nankinga i Pekinga kreirali su kišobran koji koristi vazduh kao zaštitu od padavina. Vrh kišobrana izduvava vazdušni štit koji ne samo da štiti od kiše, već i omogućava nesmetani pregled okoline.

Tim istraživača, koji je za svoj futuristički projekat prikupio 25.000 dolara preko onlajn platforme Kikstarter, realizirao je tri prototipa: mali model, dug 30 centimetara i težak 500 grama, sa autonomnom baterjom u trajanju od 15 minuta, "klasičan" model dug 50 centimetara i težak 800 grama sa 30-minutnom baterijom i veliki model s rasklopivom ručkom do 80 centimetara dužine.

Kako prenosi Hafington post, sva tri modela su uspješno testirana, ali inženjeri namjeravaju da ih još poboljšaju prije nego što ih, za desetak mjeseci, ponude tržištu.

U prodaju bi trebao stići u decembru slijedeće godine u sve tri veličine, a predviđena cijena ovog kišobrana u maloprodaji za sada iznosi 200 dolara.

Kako Air umbrella izgleda i radi možete vidjeti u prilogu.
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.