LIFESTYLE

Otkrijte kad i kako se desio prvi seks!

Tim naučnika došao do spektakularnog otkrića

( Dž. Č.)

20.10.2014

Međunarodni tim naučnika objavio je da je otkrio prve poznate životinje koje su odbacile uobičajeni način razmnožavanja polaganjem jaja i izvanjskom oplodnjom kako bi prešle na seks.

Autori studije predstavljene u prestižnom časopisu Nature. Kažu da će rezultati njihovih istraživanja neuglednih, davno izumrlih riba Microbrachius dicki iz grupe plakoderma, promijeniti standardne tekstove o povijesti seksa, piše Tportal.

Temeljne analize fosila ovih oklopljenih riba iz kojih su se razvili svi postojeći kralježnjaci s čeljustima pokazale su da su njihovi potomci zapravo napravili korak unazad -da su odustali od unutrašnje oplodnje i ponovno prešli na vanjsku, što se do sada smatralo evolucijski nevjerovatnim.

- Ovo je bilo potpuno neočekivano. Biolozi su smatrali da ne može biti povratka s unutrašnje oplodnje na vanjsku, no mi smo dokazali da se to moralo dogoditi - rekao je John Long, paleontolog na Univerzitetu Flinders u Adelaideu u Australiji.

Primitivna riba bila je duga oko osam centimetara, a živjela je u drevnim jezerima prije nekih 385 miliona godina u područjima današnje Škotske.

- Utvrdili smo tačku u evoluciji u kojoj je započela unutrašnja oplodnja kod svih životinja. To je stvarno velik korak- rekao je Long.

Australski je naučnik objasnio da je na otkriće naletio tokom pretraživanja arhiva fosila drevnih riba. Na jednom uzorku M. dicki uočio je neobičnu izraslinu u obliku slova L. Podrobnija studija pokazala je da je ovaj dio tijela zapravo muški spolni organ. On nije postojao kod ženki; one su imale malenu koštanu strukturu koja se vezivala za muške organe.

- Mužjaci imaju velike koštane klaspere. To su izrasline koje su koristili za unos sperme u ženke- objasnio je Long.

Parenje ovih stvorenja odvijalo se bočno i vjerojatno je nalikovalo na kretnje plesača u kadrili. 

Longov tim je još 2009. utvrdio da je jedna vrsta plakoderma bila najranija poznata vrsta životinja koja je prakticirala unutrašnje razmnožavanje, odnosno penetracijom. Međutim najnoviji rad otkriva da je seks postojao kod još starijih plakoderma tzv. antiarha. Ovo je važno, jer se antiarsi smatraju najbazičnijim kralježnjacima s čeljustima iz čega se može zaključiti da su se svi plakodermi razmnožavali unutrašnjom oplodnjom.

No Long ističe da je posebno zanimljivo i važno to što njihovo otkriće pokazuje da su se potomci antiarha uglavnom vratili vanjskoj oplodnji tako da su neka stvorenja kasnije morala ponovno izumiti seks i spolne organe koji se danas kreću od hrskavičnih klaspera morskih pasa i manti do penisa ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.