LIFESTYLE

Hrabri fotografi: Najveći pauk na udaljenosti od samo nekoliko centimetara!

Endem prašuma Južne Amerike

Dž. Č.

23.10.2014

Ako imate arahnofobiju  sigurno se ne želite susresti  sa primjerkom tarantule veličine kučeta, a na koju je naišao fotograf divljine Piotr Naskrecki, prenosi sigma.ba.

pauk4

Naskrecki je, kad je ugledao ovu životinju, pomislio da se radi o nekom manjem sisaru. Međutim, ubrzo je shvatio da se radi o ogromnom pauku. Endem prašuma Južne Amerike hrani se najčešće insektima i crvima, a ako ima priliku također lovi manje zmije, žabe, te glodare.

pauk1

Nadimak mu je zasluženo “Goliath”, jer se smatra da je najmasivnija vrsta pauka na planeti. Raspon nogu mu je do 28 cm, a tijelo mu je veličine ljudske šake.

pauk2

U samoodbrani ovaj pauk trlja svoje nazubljene i dlakave ekstremitete jedan o drugi, što stvara zvuk koji se može čuti i na udaljenosti od pet metara. To također oslobađa dlačice u zrak koje nadražuju žrtvu, i iritiraju kožu, da bi spriječio približavanje, no to nije spriječilo fotografa da ga slika iz ovako male udaljenosti. Još jedan način na koji je ovaj pauk pokušao otjerati Naskreckia je pokazujući očnjake koji su dugi 4 cm. Ujed neće ubiti čovjeka ako nije alergičan na njegov otrov, ali će prouzrokovati mučninu i bol nekoliko dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.