LIFESTYLE

Braća Alikadić u Renaultu 4 kreću u avanturu do Maroka

PREDSTAVLJAMO Armin i Haris Alikadić, učesnici "4L Trophyja"

D. ZEBA

26.10.2014

Sarajlije Armin i Haris Alikadić bit će prvi učesnici iz regiona na "4L Trophyju", avanturističkom, sportskom i humanitarnom projektu, koji je inspiriran „Pariz - Dakar Rallyem", a zanimljivo je da svi učesnici isključivo voze oldtajmer - 4L Renault. 

Humanitarna akcija

Ovo jedinstveno i zanimljivo takmičenje prvi put je organizirano u februaru 1998. sa samo tri automobila. Danas je broj učesnika puno veći i u 2015. godini trebalo bi se takmičiti blizu 4.000 studenata, odnosno 2.000 automobila. 

4l-trophy2

(Detalj s jednog od prethodnih takmičenja)

- Cilj ni u jednom od dosadašnjih projekata nije bio pobjeda, već prije svega, humanitarna akcija. Posade, koje čine dva studenta, bit će na velikim iskušenjima zbog dužine puta, terena, i sve to s ciljem da se pomogne djeci Afrike. Naime, svaki tim se zalaže za donošenje što više prtljaga koji će biti podijeljeni djeci Maroka. Neki od materijala će biti poslan Marokanskoj zajednici za brigu i sigurnost djece, u sklopu partnerstva „4L Trophyja" i UNICEF-a. Drugi dio materijala bit će direktno podijeljen u školama i selima širom Maroka - kaže dvadesetjednogodišnji Haris Alikadić. 

Za njega i njegovog šest godina starijeg brata Armina ovo bi trebalo biti nezaboravno iskustvo. 

- Ukupno ćemo preći više od 9.000 kilometara. Iz BiH ćemo krenuti početkom februara do francuskog grada Bijaritc, koji se nalazi kod Bordoa. Utrka starta 18. februara i od tada nas očekuje dosta nepoznanica i putovanja, čak i preko pustinje. Nadamo se da će to naš 4L Renault, koji se trenutno priprema za veliku avanturu, sve izdržati. Konačan cilj je dolazak u Marakeš - kaže Armin koji je završna godina Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.  

Veliki iskorak

U 2014. godini je prikupljeno više od 80 tona školskog pribora koji je poslan u Maroko preko udruge „Djeca pustinje". 

- Biti sudionik u jednom ovakvom projektu ispunjava me u potpunosti. Humanost i avantura, za mene su veliki iskorak u životu. Drago mi je što će ova djeca dobiti pomoć iz Bosne i Hercegovine - kaže Haris koji studira u turskom Izmiru. 

4l-trophy3

Foto: (Dio puta se vozi i preko pustinje)

Na ideju za učešće u "4L Trophyju" braća su došla nakon razgovora s prijateljima iz Francuske, koje su upoznali prilikom razmjene studenata. 

- One će nam na neki načini biti mentori. Puno nam pomažu u dobivanju svih potrebnih papira da bi mogli biti dio ovog velikog avanturističkog karavana - kaže Armin. 

Haris u srijedu položio vozački

Zanimljivo je da je Haris tek prije nekoliko dana položio vozački ispit. 

- Uspješno sam položio vozački u srijedu. Još čekam dozvolu. Većinu puta vozit će moj stariji brat, koji ima puno iskustva. Savjete ćemo potražiti i od našeg rođaka Nihada Alikadića, koji je jedan od najbolji reli vozača u BiH. Sigurno je da će nam on puno pomoći - kaže Haris. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.