LIFESTYLE

Kako je burek osvojio Evropu

Gastronomska kultura Balkana

Redakcija

9.11.2014

Burek je sastavni dio gastronomske kulture Balkana. Potječe iz Turske, ustvari, vjeruje se da su to jelo pravili još Turci u svojoj pradomovini, u srednjoj Aziji. Etimološki, povezan je s turskim korijenom bur-, koji znači "savijati". Upravo zato u Turskoj i danas vlada najveća raznolikost u pogledu nadjeva i oblika: od malih smotuljaka nazvanih sigara böregi (cigara - burek), polumjesečastog çig börek (sirovi burek) prženog u ulju, pa sve do uobičajenog su böregi (vodeni burek), koji je najsličniji onome koji se pravi na Balkanu - u obliku velikog kruga koji se reže na četvrtine.

Turci su svojim osvajanjima proširili burek širom Bliskog istoka i Balkana pa su burek tako počeli praviti i arapski beduini, a preuzeli su ga i Jevreji Sefardi, koji su se u većem broju naselili u Otomanskom carstvu nakon što su ih hrišćani protjerali iz Španije.

Na zapad je burek dospio do zemalja Magreba, gdje je poznat kao brik, a i do sjeverne Italije, gdje su ga opet prenijeli Sefardi. Tamo se naziva burriche i isključivo je punjen slatkim nadjevom, poput marmelade od mandarina. Na istoku je burek, zahvaljujući Tatarima, pokorio veliki dio bivšeg SSSR-a, dospjevši tako posredno i u neke sjevernoevropske kuhinje - litvansku i poljsku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.