LIFESTYLE

Meksička zona tišine: Mjesto na kojem ništa ne funkcioniše

Zabačeno i krševito područje visoke pustinje

(Dž. Č.)

10.11.2014

Na nekih 600 km južno od El Pasa, na sjeveru Meksika, nalazi se zabačeno i krševito područje visoke pustinje, koju je lokalno stanovništvo krstilo imenom „Zona tišine“ (Zona Del Silencio). A da ne bude zabune, područje je s punim pravom dobilo to ime. Tamo apsolutno ništa ne funkcioniše. Ni mobilni telefoni, ni radio uređaji, TV, mikrovalne, ne dopire satelitski signal, a igla na kompasu ne prestaje da se okreće. Ni do dan danas do Ceballosa, mjesta koje je najbliže „Zoni tišine“ ne može da se probije TV signal, prenosi Sigma.ba.

Još sredinom devetnaestog vijeka, farmeri koji su živjeli u okolini, primijetili su „vruće kamenje“ koje je padalo sa neba, pri sasvim vedrom vremenu. 1930. godine Francisco Sarabia, meksički pilot, je prva osoba koja je prijavila misteriozan kvar svog radio-uređaja pri prelijetanju tog područja.

Početkom 1970. godine kada je američka vojska lansirala raketu „Atena“ iz Green Rivera u Uti, raketa je bila programirana da se prizemlji na nekih 1100 km dalje, na vojni poligon u White Sandsu, u Novom Meksiku. Međutim, iz nekih razloga, raketa je preletjela odredište za nekoliko stotina kilometara u pravcu „Zone tišine“. Ne samo da je skrenula sa kursa, nego je i dosta prebacila cilj, kao da je bila ubrzana ili privučena. Tamo se srušila i raspala na komadiće. Par godina kasnije to isto se desilo sa jednim od Apolo projekata.

Mjerenjem je dokazano da tu postoji visoki nivo magnetizma, a da li je on dovoljno jak da privuče objekte poput meteora, to je pitanje na koje skeptici sumnjičavo odmahuju glavama. Ipak, u „Zoni“ ima veliki broj meteorita koji se srušio u toj oblasti. S obzirom da Gajgerovi brojači pokazuju određenu radioaktivnost, smatra se da je baš usljed nje, ali i jakog magnetizma, došlo do mutacija životinja čije je stanište Zona tišine. Sve životinje su veće nego što je uobičajeno (kao džinovske tarantule i zmije). Osim nekolicine životinja, ovo mjesto niko ne naseljava.

Ovu pustinju zovu i meksičkim Bermudskim trouglom, jer je locirana praktično na istoj paraleli – između 27. i 29. paralele, a interesantno je da su tako locirane i piramide u Egiptu, a i Tibetska visoravan. Kao da oko cijelog tog područja postoji neka veza između anomalija koje se pojavljuju u različitim dijelovima svijeta. Zanimljivo je da se na istoj paraleli nalazi i Cape Canaveral – mjesto sa kojeg su lansirane američke svemirske letjelice tokom utrke za Mjesec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.