LIFESTYLE

U Afganistanu nakon više od 60 godina viđen kašmirski mošusni jelen

Viđen u provinciji Nuristan na visini većoj od 3000 metara

(Dž. Č.)

12.11.2014

U Afganistanu je nakon više od 60 godina viđena veoma zanimljiva vrsta jelena – kašmirski mošusni jelen (Moschus cupreus) iz porodice Moschidae. Ovi jeleni s očnjacima viđeni su tokom istraživanja još 2008./2009. godine, a rezultati su objavljeni ovog mjeseca u časopisu Oryx. Tim naučnika zapazio je mužjaka (tri puta), ženku i tele, još jednu ženku (moguće je da se radi o istoj) te strvinu ženke koja je skončala od lovaca.

Prirodni areal vrste su Himalaje sjeverne Indije, kašmirska regija Pakistana i sjeverni Afganistan. Ove jedinke na visinam viđene su u afganistanskoj provinciji Nuristan, na visinama većim od 3000 metara, i to prvi put nakon više od 60 godina! Tokom proljeća i ljeta životinje se zadržavaju na strmim padinama i kamenitim terenima, daleko od ljudskih aktivnosti, ali dolaskom zime spuštaju se u niža područja i tada postaju metom lovaca.

Mošusni jeleni love se radi mesa, koje se smatra delikatesom, te mirisnih žlijezda za koje se smatra da imaju farmaceutska svojstva. Cijene tih žlijezda su astronomske – na crnom tržištu prodaju se po 45 000 dolara po kilogramu! Krivolovcima su zanimljivi i njihovi očnjaci koji se nalaze samo kod mužjaka, a služe im u borbama za vrijeme parenja.

Prijetnja vrsti je širenje ljudskih djelatnosti, čime se povećava gubitak i fragmentacija staništa. Ove vrste žive na planinskim područjima, u bjelogoričnim šumama, ali zbog ljudskog utjecaja od 1970-ih izgubljeno je i do 50 % površine šuma na području njihove rasprostranjenosti u Afganistanu.

Mnogi kašmirskog mošusnog jelena, uz snježnog leoparda (Panthera uncia), smatraju prirodnim blagom ove ratom poharane zemlje. Zbog nestabilnosti u političkoj sferi, koja se preljeva u svakodnevni život, nevladine organizacije ne mogu pristupiti provinciji Nuristan i nadaju se kakvoj-takvoj stabilizaciji uvjeta kako bi bolje proučili vrstu i napravili njezin plan zaštite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.