LIFESTYLE

Pet događaja nakon kojih Zemlja više nikad nije bila ista

Prirodne katastrofe koje su površinu našeg planeta promijenile

(Dž. Č.)

30.11.2014

Snaga prirode je nenadmašna, što dokazuju prirodne katastrofe koje su površinu našeg planeta promijenile na način koji se ne može usporediti s ljudskom aktivnošću, prenosi Sigma.

1. Sibirske trape 

U pradavna vremena, prije 250 milijuna godina, u razdoblju Perma, dogodila se najveća vulkanska erupcija u zadnjih 500 milijuna godina, kad je ogromnom serijom erupcija stvoreno područje vulkanskog kamenja površine oko dva milijuna km2, koje izgledom podsjeća na stepenice, sibirske trape.

sibirian-traps

Smatra se da je tako ogromna erupcija utjecala na veliko izumiranje biljnih i životinjskih vrsta koje se dogodilo u tom periodu.

2. Paricutin 

Prvi vulkan koji su znanstvenici mogli proučavati od njegovog nastajanja do prekida aktivnosti bio je Paricutin, koji se iznenada pojavio 1943. godine u polju kukuruza meksičkog poljoprivrednika Dionisia Pulida. Odjednom se zemlja otvorila i počeo je izlaziti dim, lava i pepeo.

paricutin1

Vulkan je eruptirao devet godina, a stanovništvo se moralo preseliti. Kad je konačno prestala njegova aktivnost, na mjestu kukuruzišta nastalo je brdo visoko više od 400 metara.

3. Potresi u Novom Madridu 

Novi Madrid je mjesto u američkoj državi Missouri, koje su 1811. godine pogodila tri velika potresa. Od jednog je val vode u rijeci Mississippi stajao okomito, zbog čega je nekoliko minuta potpuno okrenut njen tok.

newmadrid-mo-0

Idućeg dana dogodila su se još dva potresa, oba 7,7 stupnjeva po Richteru, od kojih se rijeka na nekim mjestima toliko digla da su nastali vodopadi, a tada je nastao i riječni meandar Kentucky Bend.

4. Poplava jezera Missoula 

Kataklizmične poplave u posljednjem ledenom dobu dogodile su se kad je promjena tlaka ledenog dijela jezera Missoula uzrokovala pucanje ledene brane i plavljenje rijeke Columbia. Neka su se jezera tada podigla za 120 metara. Ledena voda projurila je državama Montana, Idaho, Washington i Oregon brzinom od 130 km/h.

misoula

Oslobodila se energija veća nego što bi je dalo 4.500 megatona dinamita. O nevjerojatnoj snazi vode svjedoče primjerice gromade stijenja koje je voda naplavila stotinama kilometara daleko.

5. Otok Krakatoa 

1883. godine otok Krakatoa u Indijskom oceanu eksplodirao je, a buka koju je pritom stvorio čula se 3.000 km daleko. Krakatoa je bio otok između Sumatre i Lave, a njegovom eksplozijom uslijed erupcije vulkana nastala su tri otoka, a tsunami koji je tada nastao došao je do obala južne Afrike.

krakatoa

Osim toga, stanovnici okolnih područja doživjeli su pravi šok (mada vjerojatno i pravi spektakl) zbog komada koraljnih grebena koji su padali s neba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.