LIFESTYLE

Test za pušače: Otkrijte koliko ste blizu raku pluća

Naučnici sa Univerziteta u Londonu došli do zaključka

(Al. Ti.)

4.12.2014

Pomoću novog testa pušači bi mogli saznati vrlo rano koliki su izgledi da obole od raka. Samo u Velikoj Britaniji, svaka peta odrasla osoba puši cigarete i sve imaju povećan rizik od raka pluća.

Kod ljudi koji su posebno ranjivi na tu bolest, otkrili su naučnici, stanice u njihovim ustima i nosu reagiraju drugačije na infrcrveno svjetlo.

"Izlaganje duhanskom dimu čini se da uzrokuje različit tip povrede u stanicama onih koji će razviti rak pluća", istakao profesor Sam James sa Univerziteta London.

"Ako možemo upotrijebiti ovaj sistem otkrivanja dovoljno rano, možda bismo mogli uočiti rak pluća u znatno ranijoj fazi ili čak informirati pojedince na povećan rizik od te bolesti", dodao je James.

Preciznost testa britanskih naučnika je visokih 80 posto, prenosi Mirror. Cilj je omogućiti da jednog dana pacijenti naprave taj test jednostavnim odlaskom u apoteku ili kod doktora opće prakse te da se uzorak pošalje na analizu.

Istraživanje je predstavljeno u Londonu na zimskom okupljanju Britanskog društva Thoracic. Idući korak jest uzeti uzorke od znatno veće kontrolne grupe te posmatrati tokom vremena kod koliko njih će se razviti bolest raka pluća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.