LIFESTYLE

Banane s kokainom zalutale u market u Pragu

Kokain na crnom tržištu od 7,4 miliona eura

Autor:(A. Vr.)

3.4.2015

U jednoj od prodavnica Lidla u Pragu u bananama iz Kolumbije otkrivena je pošiljka kokaina, od više od 100 kilograma.

Kokain bi na crnom tržištu kod prodavaca droge dostigao vrijednost od 7,4 miliona eura, izjavila je portparolka češke Nacionalne centrale za borbu protiv narkotika Barbora Kudlačkova.

Banane filovane kokainom otkrivene su u srijedu u Lidlovoj prodavnici na periferiji Praga, a od jučer slučaj istražuje češka Nacionalna centrala za borbu protiv narkotika.

To je najveća pošiljka kokaina pronađena ikada u Češkoj, a treća najveća ukupno, pošto su u historiji veće od ove bile samo dvije
isporuke heroina.

-Na osnovu analiza možemo da potvrdimo da je riječ o kokainu. U pošiljci je bilo više od 100 kilograma. Policija je provjerila sve ostale kutije iz te pošiljke iz Kolumbije ali nije nađeno ništa - kazala je za dnevnik Pravo Kudlačkova.

Policija i carina uvele su sada posebne mjere za pošiljke koje stižu iz Latinske Amerike.

Istraga pretpostavlja da su banane filovane kokainom zalutale u Češku greškom, a da su bile namijenjene narkomafijama u nekoj drugoj zemlji Evropske unije.

U januaru prošle godine desila se slična logistička omaška švercera droge, kada je njemačka policija u jednom od supermarketa u Berlinu u kutijama s bananama također iz Kolumbije našla 140 kilograma kokaina, namijenjenog sasvim drugom tržištu.

Bizarni detalj je to da je kokain isporučen baš u prodavnicu Lidla pod nos policiji, jer je kraj supermarketa najveća centrala policije u zemlji - sjedište Jedinice za borbu protiv organiziranog kriminala i komanda regionalne policije centralne Češke, prenosi Beta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.