LIFESTYLE

NEPRIVLAČNA KARAKTERISTIKA Ovaj tip žena odbija muškarce

Istraživanje otkrilo

(A. Vr.)

4.4.2015

Nova studija objavljena u časopisu Evolution & Human Behaviour pokazala je da muškarcima nisu atraktivne hrabre žene. Istraživači pronalaze razloge za ovakvo ponašanje u evoluciji, odnosno u višestoljetnoj 'navici' da se muškarci doživljavaju kao snažniji i jači spol.

Istraživači s britanskog univerziteta u Southamptonu regrutiralo je 159 žena i 181 muškarca u više europskih država te im pokazali fotografije osoba oba spola kako izvode hrabra djela – borbu u ratnoj situaciji, ili pomoć osobama tijekom prirodnih katastrofa.

I dok su žene bile uzbuđene prikazima muškaraca u herojskim situacijama – posebno onim za koje su čuli da su odlikovani za svoju hrabrost, isto nije bio slučaj i s muškim ispitanicima.

Žene u vojsci, ali i žene velikog srca koje su na fotografijama nesebično pomagale drugima te iskazivale veliku hrabrost, muškarci nisu percipirali seksualno privlačnima bez obzira na fizičku snagu i izgled.

Istraživači nalaze objašnjenje za ovakve pokazatelje u evoluciji, gdje su muškarci kroz generacije navikli biti jači i snažniji spol.

- Ova studija daje dokaze pretpostavci kako spolne razlike u mješovitim grupnim sukobima imaju evolucijsko porijeklo, te da samo muškarci profitiraju od pokazivanja heroizma, 'pojasnio je Joost Leunissen, psiholog i koautor studije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.