LIFESTYLE

FASCINANTNO Snimak dopunjavanja goriva u zraku najskupljeg aviona u historiji

Strašna ratna mašina u arsenalu SAD-a

A.U.

6.4.2015

Američko zrakoplovstvo objavilo je fastinantan snimak dopunjavanja goriva u letu najskupljeg aviona na svijetu – B-2 Spirita.

Vježba je izvedena 18. februara, a učestvovala je 191 eksadrila za zračno dopunjavanje sa KC-134 Stratorankerom i 509 bombardersko krilo sa svojim B-2 na nebu američke države Misuri. . 

Avion košta čak 2.4 milijarde dolara, odnosno skoro četiri milijarde KM. Ima rang od 11.000 kilometara sa jednim rezervoarom, a dopunjavanjem u zraku rang napada se proširuje na 19.000 kilometara, što znači da može bombardovati svako mjesto na planeti.

Jedan od ključnih aspekata bombardovanja tako udaljenih mjesta je dopunjavanje rezervoara u prijateljskom zračnom prostoru. Ujedno, to je i jedan od najrizičnijih zračnih manevara pošto avioni lete samo nekoliko metara jedan od drugog, te je prostor za grešku minimalan.

Posada B-2 Spirita broji dva člana, pošto je većina nosivosti aviona posvećena bombama, bilo da se radi nuklearnim ili konvencionalnom eksplozivu.

Efikasno napada sa visine od čak 15.000 metara, a tokom napada može ispustiti i do 80 navodećih bombi tipa Mark 82 teških po 230 kilograma. Također, ova strašna ratna mašina je nevidljiva za radar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.