LIFESTYLE

Nakon 13 godina života u kavezu, ovaj lav je prvi put osjetio travu

Kralj životinja

Autor:A. Vr.

18.5.2015

Brazilsko prihvatilište za životinje podijelilo je video koji prikazuje veseli prvi susret lava, koji je 13 godina života proveo u cirkuskom kavezu i – trave.

U utočištu Ranchos dos Gnomos u Sao Paulu kažu da je lav Will rođen i čitav život držan u skučenom cirkuskom kavezu.

Očigledno oduševljenje kralja životinja tim zelenilom ispod njegovih šapa nije moglo promaknuti čuvarima pa su ga, na naše veselje, snimili kako uživa.

Will je došao u prihvatilište 2006. godine, a uginuo je 2011. No, video su opet objavili prošle sedmice kako bi podigli svjesnost o svom plemenitom radu, potaknuli ljude da nastave bojkotirati cirkuske tačke sa životinjama, ali i pokušali prikupiti što više novca koji bi im trebao pomoći da se presele iz Sao Paula u ruralnije područje.

U Ranchos dos Gnomos objašnjavaju da Willa nisu mogli pustiti u dviljnu jer je rođen u zarobljeništvu. Čitav je žviot živio u cirkuskom kavezu, a do njih je došao kao "sredovječna životinja s jasnim tragovima fizičkog i psihičkog zlostavljanja". Willu su naime iščupali kandže i prepilili mu očnjake.

Takav u prirodnom okruženju jednog lava, a to je afrička savana, ne bi imao nikakve šanse i opet bi potpuno ovisio o veterinarskoj pomoći i ljudima koji bi ga hranili.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.