LIFESTYLE

KULTNI STRIP Alan Forde, sretan 46. rođendan!

Prvi broj objavljen u Italiji

N. K.

31.5.2015

Prvi broj stripa "Alan Ford" izašao je u Italiji u maju prije 46 godina, a odavno je na ovim prostorima stekao kultni status i vjerne obožavatelje.

Njegova se britka satira i dalje redovno citira. Čak i među onima koji ne znaju ko je Grunf, ali ne mogu a da se ne slože s njegovim glupim, a istovremeno logičnim krilaticama, poput one da je "bolje ispasti budala nego iz voza".

Upravo su izjave bivšeg pilota i beznadežnog pronalazača legendarne među ljubiteljima stripa, štampaju se majice s likom Grunfa, dijalozi razmjenjuju u razgovorima...

Neke od izjava tajnih agenata Grupe TNT su i "ko leti vrijedi, ko vrijedi leti, ko ne leti, ne vrijedi", "bolje nešto od nečega nego ništa od ničega", "bolje izdati knjigu nego prijatelja", "ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti", "bolji je nečastan bijeg nego častan poraz" i "bolje živjeti sto godina kao milioner, nego sedam dana u bijedi".

Mnogi će u svom radnom okruženju prepoznati nekog malog rasta i velikog nosa naziva Bobom Rokom, ponekog Debelog Šefa ili Broja 1, koji uz pomoć "male crne knjižice" vuče sve konce.

Nedvosmisleno je i o kakvom je poslovnom dogovoru riječ kada se spomenu one Ser Oliverove "Halo Bing, kako brat?" i "Cijena? Prava sitnica". Generacija koja je odrasla uz strip danas vjerovatno sve bolje razume Jeremijinu jadikovku "boli me sve i još mnogo toga".

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.