LIFESTYLE

ZAGRIJAVANJE ZEMLJE Evo kolika će biti temperatura u vašem gradu

NASA-ina interaktivna karta

(Al. Ti.)

16.6.2015

Ukoliko temperature nastave rasti, do kraja stoljeća Zemlja bi mogla postati jedno vrlo toplo mjesto, a prostor za 'sakriti' se od velikih vrućina mogao bi biti pretijesan.
NASA-ini naučnici izračunali su koliko bi se temperatura, a s njom i svijet, mogli promijeniti do kraja stoljeća.

U interaktivnoj karti označene su temperature od samih početaka bilježenja, od 1950. pa sve do 2100. godine za svaki grad na kugli zemaljskoj, piše Daily Mail.

Osim ukupne slika svijeta, NASA je u kartu uključila mogućnost pregleda tempetarura za svaki grad.

U tražilicu upišite ime grada, a sistem će vam prikazati što bi se moglo dogoditi u tom dijelu svijeta, te koliki porast temperatura se očekuje. Kartu na kojoj su označene promjene temperatura, kao i one koje bi se mogle dogoditi, pogledate OVDJE.

Ovo je prva u nizu ovakvih interaktivnih karata, napominju iz NASA-e, uz najavu novih, boljih i poboljšanih koje će potom služiti svim stručnjacima i naučnicima ne bi li se što prije pronašlo rješenje za sprječavanje porasta temperatura.

Osim pronalaska načina za sprječavanje rasta temperatura, NASA-ini stručnjaci napominju kako ova karta može poslužiti svim vlastima da počnu s planiranjem budućnosti svojeg naroda te da im na vrijeme omoguće uvjete za život u takvim klimatskim uvjetima.

Najviše temperature čekaju područje oko Ekvatora, no i slika Europe bi se mogla uskoro promijeniti. Osim porasta temperatura karta omogućuje i uvid u kretanje količine ugličnog dioksida čija bi se razina prema izračunima do kraja stoljeća mogla udvostručiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.