LIFESTYLE

Skinuli su nevjerovatnih 872 kilograma i sada opet uživaju u životu

Teške ispovjesti gojaznih ljudi

Autor:Mi. K.

17.6.2015

Ljudi širom svijeta ispričali su svoje priče o tome kako su i zašto odlučili smršavjeti. Neki zbog zdravlja, neki zbog djece, a neki jer se sramili svog izgleda.

Mayra Rosales (34) iz Teksasa dobila je nadimak "Ubica od pola tone" kada su je prije šest godina optužili da je ubila svog dvogodišnjeg nećaka.

mayra

Rosales je tada imala 450 kilograma i optužili su je da je pala na dječaka i ugušila ga svojom težinom. Kasnije je utvrđeno da je mališana ubila njegova majka. 

mayra-1

- Bila sam živa, ali nisam živjela - prisjetila se Rosales tog perioda svog života. Odlučna u namjeri da vrati kontrolu nad svojim životom Mayra je do danas smršala 362 kilograma uz pomoć dijeta i hirurških zahvata. Mayra ne namjerava stati na sadašnjih 88 kilograma. Želja joj je smršati još 13 kilograma i nada se da će svojom pričom motivirati i ostale koji se suočavaju s morbidnom debljinom da se odluče riješiti taj problem.

Smršala kako bi vratila bivšeg dečka

Britanka Stephanie Nicks (28) smršala je 63 kilograma kako bi vratila svojeg bivšeg dečka. Larry i Stephanie poznaju se još iz tinejdžerskih dana.

stephie

- Moji problemi s težinom počeli su kada sam imala 11 godina. Počela sam se prejedati nakon što se moj najbolji prijatelj preselio u drugu školu. Larry i ja smo prohodali kad smo imali 16 godina. Vjerili smo se 2007. na romantičnom putovanju u Keniji - kaže Stephanie. Larry je Stephanie govorio kako je voli bez obzira na njenu težinu. Godinu dana kasnije su se razišli, a onda je Larry počeo hodati s mršavijom djevojkom.

stephie-1

- Bilo mi je grozno vidjeti ga s drugom, a još me više pogodilo što je mršavija od mene. Bila sam ljubomorna, a počela sam i razmišljati o svojem izgledu i svojoj težini - kaže Stephanie.

Kako bi Larryja pridobila nazad, Stephanie je počela dijetu. Izgubila je skoro pola svoje težine. Par je danas u sretnom braku.  

Par izgubio 139 kilograma

Chris Coulter (51) i njegova partnerica Lesley Hutchinson (55) iz Newcastlea su izgubili ukupno 139 kilograma. Chris je imao 185 kilograma, a onda je u ljeto 2010. godine potrgao stolicu tokom roštiljanja. Pri tome je i povrijedio nogu.

par

- Bilo me sram i tada sam odlučio da moram smršati - kaže Chris. On je prije 15 godina prestao pušiti, a onda se počeo prejedati. Na dijetu je s njim otišla i partnerica Lesley. Ona je imala oko 95 kilograma.

- Sada nam se život potpuno promijenio. Prije smo samo sjedili kod kuće i gotovo da nismo imali život. Nismo išli skoro nikuda niti smo uživali u životu. Sada se to promijenilo. Jedino mi je žao što nismo ranije počeli s dijetom - kaže Chris. 

Nije mogao hodati, u bolnicu ga dopremili u specijalnim kolicima 

Liang Yong (26), nekada najdeblji čovjek u Kini izgubio je skoro 80 kilograma. Yong je 2007. godine kada je težio 220 kilograma bio hospitaliziran. Nije mogao hodati i u bolnicu su ga dopremili u specijalnim kolicima. Yong kaže da je na porodu bio nadprosječno teška beba. Kad je bio star tri mjeseca već je imao oko deset kilograma. Iz godine u godinu bio je sve teži. Zbog kilaže bilo mu je ugroženo zdravlje. Krenuo je na dijetu i počeo je vježbati.   

liang

Kilograme gubi polako kako mu se koža ne bi previše rastegnula. Sada se već puno lakše kreće, a nada se da će uskoro izgubiti još kilograma.

Tatjana je na visinu od 158 centimetara, imala 120 kilograma

Tatjana Hrastić, zubna tehničarka iz Grubišnog Polja u oktobru 2011. bila je teška 120 kilograma. Već idućeg dana kad je došla na posao odrekla se obilnog gableca, koji joj je do tada bio prvi obrok.

Po povratku s posla odmah bi “uletjela” u zamrzivač i na brzinu, prije nego bi počela pripremati ručak, doslovno u sebe utrpala goleme količine hrane. Potom je obilno ručala, nekoliko puta puneći tanjur i onda bi do večere malo odspavala. Do odlaska na počinak uz TV bi jela grickalice. Tako je, na visinu od 158 centimetara, imala 120 kilograma.

tatjana

Kako bi smršala, Tatjana je uz preskakanje gableca i večere te grickalica s jelovnika izbacila kruh i rezultati su se ubrzano počeli pokazivati. Za dvije godine je sa 120 pala na 48, da bi posljednjih mjeseci težinu uravnotežila visini i sada je održava na 55 kilograma.

- Sad se divno osjećam u svojoj koži. Ne tako davno sve mi je bilo teško, pa i hodati nekoliko stotina metara, a danas i desetak kilometara nije problem - zaključila je.

Podvezala želudac pa joj se koža objesila

Melissa Forman (44) iz Velike Britanije je imala oko 152 kilograma, zahvaljujući operaciji podvezivanja želuca smršala je 75 kilograma.

melisa

- Nakon operacije izgledala sam kao ispuhani balon. Koža mi se objesila i pa sam morala opet pod nož kako bi se riješila viška kože i konačno imala tijelo iz snova - kaže Melissa.

melisa-1

Melissa je odrasla u SAD-u gdje već u djetinjstvu jela puno brze hrane i slatkog. Često je preskakala doručak, a onda je za ručak jela hamburgere i pržene krompiriće.

Nakon što je rodila blizance u 38. godini odlučila je smršati. Otišla je u Češku na podvezivanje želuca. Nakon dugog i bolnog oporavka, Melissa sada ponosno pokazuje svoju novu figuru.

Majka izgubila pola svoje težine nakon što je skoro ubila svoje dijete

Leila Mounji koja je visoka oko metar i pol, u trudnoći se udebljala na 94 kilograma. Na porodu je zbog njezine tene došlo do komplikacija pa su ljekari morali napraviti hitan carski rez. Zbog svega njena je kćerkica Bella, koju je rodila 2012. godine imala problema s disanjem i kratko je ostala bez kisika. Leila (29) je nakon toga odlučila smršati. Izgubila je oko 44 kilograma.  

leila

- Belu sam izložila riziku, mislila sam da će umrijeti, to je bilo najteže iskustvo u mojem životu. Bilo me i jako sram jer sam znala da sam ja za sve kriva - kaže Leila.

leila-1

Bella je dvije sedmice bila na aparatima. Stanje joj se srećom, nakon toga poboljšalo i danas je zdravo dijete. I prije trudnoće Leila je imala kilograme viška no nije pokušavala smršati. Danas se, kaže, osjeća kao potpuno nova osoba.

Zbog težine nije izlazila   

Britanka Zoe Jones (27) nije izlazila sa svojim prijateljima jer se sramila svojeg izgleda.

zoe

- Bila sam teška 98 kilograma. Izmišljala sam svakakve izgovore samo da ne bi s prijateljima išla van. Volim provoditi vrijeme s njima no zbog svog izgleda sam se loše osjećala - kaže Zoe.

zoe-1

Odlučila je otići na dijetu. Uspjela je izgubiti 37 kilograma.

- Danas se volim srediti i lijepo obući, a postala sam i kraljica plesnih podija - kaže Zoe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.