LIFESTYLE

Evo šta se dešava sa našim mozgom kada misli da ćemo umrijeti!

Istraživanje provedeno na putnicima aviona

(Dž. Č.)

24.6.2015

Naučnici su otkrili šta se događa u našem mozgu u trenucima u kojima mislimo da ćemo umrijeti. Istraživanje je provedeno na putnicima aviona koji je iznad Atlantika ostao bez goriva. Zaključak je sljedeći: jedan traumatičan događaj u našem životu pojačava naša sjećanja i iskrivljava percepciju čak i godinama nakon dotičnog događaja.

Istraživanje su vodili naučnici s Instituta Baycrest nad putnicima leta Transat 236 koji je u avgustu 2001. godine imao dramatično slijetanje na otočić u Azorima.

Ljude koji su se nalazili u tom avionu naučnici su tri godine testirali kako bi vidjeli kakva su im sjećanja na taj događaj. Također su ih tražili da se prisjete i događaja od 11. rujna 2011. te jednog neutralnog događaja.

Magnetska rezonanca je pokazala da su sjećanja na njihovu traumu, kao i na događanje 11. septembra, aktivirali regiju mozga zaduženu za emocionalnu memoriju. To uključuje amigdalu, hipokampus te medijalni frontalni i medijalni stražnji dio mozga.

Naučnici su zapravo bili iznenađeni kako su putnici, bez obzira imali PTSP ili ne, reagirali na događaje iz 11. septembra u koje nisu bili direktno upleteni. Njihovo iskustvo učinilo ih je osjetljivijima na neka druga negativna iskustva.

- Svega se sjećaju kao da je bilo jučer iako se dogodilo prije više od jednog desetljeća -  kaže voditeljica istraživanja dr. Daniela Palombo, prenosi Dnevnik.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.