LIFESTYLE

Na Saboru se okupilo 130 prezimenjaka

Susret Brestovaca u Gornjem Detlaku

N. S.

1.9.2015

Drugi Sabor Brestovaca održan je u selu Gornji Detlak, zaselku Brestovci. Predsjednik Organizacionog odbora (OO) Sabora Zdravko Brestovac rekao je da je okupljanje održano u Derventi, nakon čega su posjetili manastir u Donjoj Bišnji, kulturno-historijski kompleks Detlak, a potom su otišli do mjesnog groblja u Gornjem Detlaku, gdje je održan parastos za sve upokojene Brestovce. 

Član OO Sabora Dušan Brestovac rekao je da je otvaranje Sabora započelo pjesmom, a nakon toga je jedan od domaćina Zdravko Brestovac svečano otvorio Drugi sabor Brestovaca, pozdravio sve goste i poželio im dobrodošlicu. Dražen Brestovac istakao je da su ciljevi okupljanja Brestovaca međusobno upoznavanje, upoznavanje s historijom prezimena, druženje i zabava.

- Na Saboru je učestvovalo 130 ljudi, a polovinu su činili Brestovci iz Gornje Lupljanice i Ritešića. Također, na Saboru su kao gosti bili i mještani sela koja ne nose prezime Brestovac - dodao je Dražen Brestovac.

On je istakao da je najmlađi učesnik Sabora bila Marija Stevanović, rođena 2010. godine, a najstariji Smiljka Đekić, koja je rođena 1933. godine. Jedan od članova OO Damir Kljajić pojasnio je da su Brestovci, prema predanju, starinom iz Crne Gore, a u Gornju Lupljanicu su se doselili u prvoj polovini 19. stoljeća s Krnjina iz sela Brestova, po kojem su i dobili naziv Brestovci.

U toku je i izrada rodoslova Brestovaca, a plan je da održavanje Sabor postane tradicijom. Naredni će, dogovoreno je, biti održan u Ritešiću, općina Doboj, u nedjelju, 28. avgusta 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.