LIFESTYLE

TUŽNA MEDVJEDICA Fotografija koja je dirnula svijet

Globalno zagrijavanje najviše šteti upravo polarnim medvjedima

(Al. Ti.)

16.9.2015

Izgladnjela je i ima ranjenu nogu. Tako slaba i iscrpljena vjerovatno neće preživjeti još dugo. Pretpostavlja se da je ova polarna medvjedica ranjena tokom lova te da zbog težine povrede više nije u mogućnosti sama doći do hrane.

Životinju koja je rastužila svijet i čija je fotografija na Facebooku podijeljena više od 40.000 puta uslikala je Njemica Kerstin Langenberger.

- Ta fotografija oslikava situaciju u kojoj se nalaze polarni medvjedi i dokazuje kako globalno zagrijavanje i topljenje leda utječe na njihov život - kaže Langenberger.

Ona je posjetila norvešku sjevernu regiju Svalbard i tvrdi kako je rijetko viđala lijepe i uhranjene polarne medvjedice, piše Daily Mail.

- Ženkama nije lako, one moraju ostati na tankom ledu kako bi čuvale mlade, a u isto vrijeme trebaju doći do hrane što je vrlo teško - smatra Langenberger,

S druge strane, Ian Stirling sa Sveučilišta u Alberti (Kanada) kaže kako globalno zagrijavanje ne možemo nužno kriviti za probleme s kojima se nose polarni medvjedi:

- Možda je medvjedica s fotografije jednostavno stara i bolesna. Možda je bolesna zbog povrede noge, ali ne možemo zaključiti da je topljenje leda krivo za to što joj se dogodilo - kaže Stirling.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.