LIFESTYLE

Jedina žena koja svira harfu u BiH

Dijana Hujić izborila se za svoj san

Autor:E. BAKIĆ

20.9.2015

- Davne 1987. godine osjetila sam da se rađa ljubav prema umjetnosti. Potječem iz porodice koja je uvijek gajila naklonost ka književnosti i sportu. Kao mala djevojčica, rado bih pjevušila i posmatrala klavir koji je stajao u ćošku sobe – govori nam Dijana Hujić, jedina harfistica u BiH.

Klavir, ipak, nije najveća ljubav naše sagovornice, a kako kaže, od djetinjstva je u njoj postojala radoznalost za nekim posebnim zvukom, koji bi odzvanjao prilikom svakog dodira.

Nijedan put u životu nije jednostavan, pa ni ovaj koji je prošla Dijana.

Važan susret

- Ljubav prema harfi rodila se nakon završetka Osnovne muzičke škole. Taj mi je instrument djelovao veoma privlačan zbog svoje neobičnosti i božanstvenog zvuka. No, put ka ostvarenju želja nije bio nimalo jednostavan. U Sarajevu, naime, nije postajao odsjek za harfu i činilo mi se da od mog sna neće biti ništa – kazala je Hujić te je dodala da se tokom srednjoškolskog obrazovanja potajno nadala da će se njena želja ipak ostvariti.

Upravo se to i desilo, nekad je potrebno da čovjek čvrsto vjeruje u nešto i svjetlost na kraju tunela postoji. Ugledna harfistica iz Beograda Ljiljana Nestorovska, koja je članica i Sarajevske filharmonije, imala je solistički koncert u glavnom gradu BiH.

- Prilikom koncerta Sarajevske filharmonije prišla sam profesorici Liljani Nestorovskoj sa željom da iskažem svoju potajnu ljubav ka tom instrumentu. Namjera mi je bila da osjeti snagu, volju i želju koju sam imala da naučim svirati harfu i, na moje veliko oduševljenje, pristala je – oduševljena je harfistica.

Sljedećeg dana, imala je prvi čas i dodir s harfom u Narodnom pozorištu Sarajevo, gdje je počela njena priča. 

Da je čekala na bolje uvjete u zemlji, kaže, nikad ne bi bila tu gdje je danas.

- Uvjeti me nikada nisu sputavali u mojoj namjeri da budem prva i jedina harfistica u našoj državi. Vodilo me je srce i ljubav ka tome, što je bilo sasvim dovoljno. Roditelji, sestra Aida i prijatelji bili su moj najveći oslonac i podrška u radu – govori Hujić, a posebnu zahvalnost, kako kaže, duguje profesorici Liljani Nestorovskoj, koja joj je uzor i veliki vjetar u leđa.

Solistički koncert

Dijana je, također, članica Sarajevske filharmonije, što za nju predstavlja veliku čast i dostignuće, bez obzira na to što nosi i veliku odgovornost. Kroz razgovor smo saznali koliko joj je značajna podrška kolega. Prvi nastup bio joj je najteži, ali je, zahvaljujući upornom radu, imala solistički nastup. Bio je to dio iz valcera “Cvijeće”.

- Solistički koncert je dostignuće rada, truda i zalaganja i time i ostvarenje cilja. Nevjerovatan je i neopisiv osjećaj svirati pred publikom koja cijeni ovu vrstu umjetničkog izražavanja – poručuje naša sagovornica te dodaje da je velika čast biti prva i jedina harfistica u historiji Bosne i Hercegovine.

Iza te titule stoje godine rada, odricanja i zalaganja. 

Klasa za harfu

Iako, generalno, nije zadovoljna uvjetima u državi, ne želi odustati. U narednom periodu planira otvoriti klasu za harfu u Sarajevu. Smatra da bi na taj način podstakla  razvijanje svijesti o važnosti i ljepoti harfe u umjetničkom segmentu života. Dijana dodaje da je na spisku njenih želja i solistički koncert u Sarajevu u januaru, a sljedeći korak je specijalistički studij u Beogradu.

Zlatokosa iz crtića 

Dijana Hujić veoma voli crtane filmove. Kako nam je ispričala, upravo je junakinja iz crtića Zlatokosa bila jedan od razloga da zavoli harfu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.