LIFESTYLE

KRALJICA ZLOČINA Nestanak Agate Kristi i danas obavijen velom tajni

Misterija o 11 dana života slavne književnice

(M. HEBIB)

20.9.2015

Svijet ove godine obilježava godišnjicu rođenja Agate Kristi (Agatha Christie), britanske književnice najboljih kriminalističkih romana svih vremena, koja je, uz Šekspira (Shakespeare), najprodavaniji svjetski autor. 

Rođena prije 125 godina u Torkiju, tokom svoje pedesetogodišnje karijere napisala je 79 knjiga, a od toga 66 kriminalističkih romana. Neki od njenih najpoznatijih romana su “Ubistvo u Orijent ekspresu”, “Zavjesa”, “Mačka među golubovima” i brojni drugi. 

Medicinska sestra

Za vrijeme Prvog svjetskog rata radila je kao medicinska sestra, što je autorica, čije su knjige prodane u četiri milijarde primjeraka, svojevremeno nazvala najhumanijim životnim pozivom. 

Šest godina nakon što se udala za pukovnika Arčibalda Kristija (Archibald Christie), 1920. objavila je svoj prvi roman “Misteriozna afera u Stajlzu”, kojim je pokrenuta njena blistava karijera. Nakon rastave od prvog muža, objavila je još šest romana. Glavna tema većine njenih romana je istraga naizgled nerješivih slučajeva.

Kristi je u decembru 1926. godine nestala na 11 dana. Uslijedile su brojne špekulacije u vezi s njenim nestankom od 3. do 14. decembra - od toga da je riječ o marketinškom triku kako bi se povećala prodaja knjiga do toga da su sumnjali na njenog muža, koji je više vremena posvećivao igranju golfa nego svojoj supruzi.

Agata je bila zvijezda, a Arči nevjerni suprug. Bile su to udarne vijesti u novinama, a hiljade dobrovoljaca uključile su se u potragu. 

Prije nego što je nestala, muž joj je saopćio da se planira oženiti svojom mnogo mlađom ljubavnicom. 

- Kada vidiš ljude koliko su smiješni, shvatiš koliko ih voliš - ovako je govorila Agata Kristi.

Konačno je pronađena u hotelu “Svan Hidropatik”, u koji se registrirala pod prezimenom ljubavnice svog muža. Nestanak obavijen velom tajne, nikada nije razjašnjen, ali se pretpostavlja da je amnezija koju je autorica zadobila, uslijedila kao posljedica nervog sloma zbog bračne nevjere i majčine smrti. U priču o amneziji mnogi nisu povjerovali, smatrajući nestanak i dalje pukim marketinškim trikom.

Do kraja svog života, autorica nije mogla ili nije htjela da riješi veliku misteriju svog nestanka. 

Životne tragedije

Kristi je veoma teško podnijela gubitak majke, što je i bio razlog njene pretjerane posvećenosti poslu u tom životnom periodu. Godina smrti njene majke ujedno je i najbolja godina njene karijere, zbog čega je, kako se pretpostavlja, stradao i njen brak.

Trenutno najprodavanija književnica u Velikoj Britaniji Kejt Mos (Kate Moss) pozabavila se ovom temom koristeći romane Agate Kristi.

- Gdje da pronađete istinu o emocijama pisca? Ne u životnoj priči nego u njegovom romanu. Ona piše o nesretnim ženama i mislim da je to najbolji vodič. Tragovi su u knjigama, skriveni na očiglednom mjestu - kaže Mos, koja piše o nestanku slavne autorice za BBC. 

Priča Kejt Mos ispričana je iz perspektive izmišljenog radnika hotela, u kojem je Agata odsjela 11 misterioznih dana.

Ono što niko zasigurno nije očekivao nakon njenog nestanka jesu reakcije javnosti i koliko ju je cijela priča, zapravo, proslavila. Uprkos svim svojim namjerama i želji da sačuva muža, brak nije opstao. Razveli su se 1928. godine, nakon čega se Arči oženio svojom ljubavnicom. Dvije godine poslije, Agata se udala za arheologa Maksa Malovana, s kojim je bila u braku 46 godina, do smrti. 

Umrla je prirodnom smrću u svojoj kući 12. januara 1976. u 86. godini života.

Trovanje talijem

Agata Kristi je i nakon smrti  “riješila” jedan slučaj. Djevojčica je umirala od nepoznate bolesti i nisu mogli otkriti šta i kako dok se dadilja nije sjetila zapleta iz Agatine knjige “The Pale House”. 

U knjizi je žrtva otrovana talijem te je posljednja nada bila da se djevojčica testira na talij, koji je, kako su nalazi pokazali, bio deset puta viši od dozvoljene količine, nakon čega se dijete oporavilo.

Upropastiti mužev vikend

Brojni su autori danas koji se u svojim djelima osvrću na nestanak najpoznatije autorice. 

Džered Kejd (Jared Kade), autor knjige “Agata Kristi i 11 dana koji nedostaju” smatra da je ona svojim nestankom htjela upropastiti mužev vikend s izvjesnom Nensi Nil (Nancy Nill) kako bi ga natjerala da pati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.