LIFESTYLE

PLAVA KRV Kako je kralj zavolio prevoditeljicu

Kraljevina Švedska na čelu s Karlom XVI Gustafom

Autor:L. KARAHMET-PUJAGIĆ

18.10.2015

Kraljevina Švedska država je bogata, prije svega, šumama, rudama, ali i s razvijenom industrijom, s kompanijama kao što su "Ericsson", "Volvo", "Saab". Najrazvijeniji su što se tiče informatičke tehnologije, a dosta novca im donosi i muzička industrija. 

Glavni grad je Štokholm, koji broji skoro milion stanovnika i koji zovu sjevernom Venecijom. Ova kraljevina jedna je od najstarijih na svijetu, na čelu s kraljem Karlom XVI Gustafom (Carl). Rođen je 30. aprila 1946. godine, kao sin tadašnjeg prestolonasljednika, princa Gustafa Adolfa i princeze Sibile (Sibylle). Ima četiri starije sestre - princeze Margaretu (Margaretha), Brigitu (Brigitta), Desire (Desiree) i Kristinu (Christina). Monarh je, kao predsjednik države, ujedinjujući predstavnik i simbol zemlje. Kralj ima uglavnom ceremonijalne i službene dužnosti. 

Troje djece

Njegov otac nikada nije uspio zasjesti na prijestolje Švedske s obzirom na to da je tragično preminuo u avionskoj nesreći u Kopenhagenu kada je Karl Gustaf imao svega godinu. Upravo se zato s njegovim obrazovanjem počelo veoma rano, kada je imao četiri godine. 

svedska-royal-family

Foto: Agencije (Švedska kraljevska porodica)

U vrijeme smrti Gustafa IV Adolfa,  njegovog voljenog djeda, koji je kraljevao Švedskom, Karl Gustaf već je upoznao svoju buduću suprugu i novu kraljicu Švedske, i to na Olimpijadi 1972. godine, kada mu je predstavljena prevoditeljica Silvija Somerlat (Silvia Sommerlath), koja je tamo radila. Tada su jednostavno kliknuli, priznao je kralj u jednom od kasnijih intervjua.

Prije udaje za švedskog kralja, Silvija je radila u argentinskom konzulatu u Minhenu, a neko vrijeme radila je i kao stjuardesa. Školovana je prevoditeljica koja govori šest jezika - švedski, njemački, portugalski, francuski, španski i engleski. Poznaje i švedski znakovni jezik, veoma je aktivna u dobrotvornom radu, usmjeravajući svoje napore prema djeci s poteškoćama u razvoju.

Njih dvoje imaju troje djece. Princeza Viktorija rođena je 1977. godina. Ona je najstarija i nasljednica je krune. Ona već sada zamjenjuje svog oca u nekim poslovima. Nakon promjene ustava 1980. godine, švedski tron nasljeđuje najstarije kraljevo dijete, u ovom slučaju princeza Viktorija Ingrid Alis Desire, vojvotkinja od Vestegrotlanda. Princ Karl Filip (Carl Philip) rođen je 1979. godine, a najmlađi član porodice je princeza Madlena (Madeleine), rođena 1982. 

svedska-crown-princess-victoria

Foto: Agencije (Princeza Viktorija koja će naslijediti oca na tronu)

Viktorija se 2010. udala za ličnog trenera Danijela Vestlinga (Daniel Westling). Imaju trogodišnju kćerku, princezu Estele (Estelle), sljedeću nasljednicu švedskog kraljevskog trona, a prije nekoliko dana su objavili vijest da očekuju i drugo dijete.

Rajski hotel

Švedski princ Karl Filip, jedini sin kralja Karla i kraljice Silvije, oženio se u junu bivšom starletom u šouima realnosti Sofijom Helkvist (Hellqvist)

Princ i bivša zvijezda šoua realnosti, manekenka i instruktorica joge Sofija sklopili su brak u kapeli Kraljevske palače, u prisustvu pet evropskih kraljica, japanske princeze i više desetina gostiju plave krvi. Helkvist je vjenčanjem dobila titulu vojvotkinje od Varmlanda. Ona je porijeklom iz građanske porodice i iza sebe ima burnu prošlost.

Kao 20-godišnjakinja, pozirala je za muški magazin "Slic", a 2005. učestvovala je u šouu realnosti "Rajski hotel", u kome su se oskudno odjeveni takmičari međusobno nadmetali ko će biti posljednji izbačen iz luksuznog ljetovališta.

svedska-madeleine

Foto: Agencije (Vjenčanje princeze Medlin)

Rođena je u gradiću Alvadalen u Švedskoj, iz kojeg se odselila 2005. godine i otišla u Njujork, gdje je studirala računovodstvo, radila kao instruktor joge i konobarica. Poznata je po zaraznom osmijehu i razmaku između zuba.

- Ne žalim ni zbog čega. Sva ta iskustva učinila su me osobom kakva sam. Danas ne bih napravila iste izbore u životu - poručila je ona u dokumentarcu o kraljevskoj porodici, emitiranom na švedskoj televiziji.

Mladi supružnici poznati su po sportskom načinu života, sebe prikazuju u javnosti kao moderne i otvorene članove kraljevske porodice, koje je moguće sresti dok trče ili šetaju ulicama prijestonice i jedu pizzu.

Najmlađa kćerka kralja Karla XVI Gustafa i kraljice Silvije udata je za bankara iz Njujorka, porijeklom Britanca Kristofera O'Nila (Christopher O'Neill).

U medijima se, međutim, početkom ove godine pojavila informacija da je princeza Medlin uvučena u porezni skandal u Americi, jer njen suprug Kris duguje američkoj poreznoj upravi, te da nisu platili porez za svoj stan u Njujorku. Kraljevska porodica izjavila je da u toj informaciji nema istine.

- Princeza Medlin nema nikakvih dugova, porezne vlasti u Njujorku su napravile grešku – navodi se u saopćenju.

Kristofer je, inače, sin američkog investicionog bankara. On je i prije vjenčanja sa princezom rekao da će nastaviti sa svojim poslom koji je obavljao prije ženidbe, zbog čega neće ni uzimati titulu.

Prema kraljevskom protokolu, član kraljevske porodice trebalo bi da bude Šveđanin i da nema veze ili odgovornosti u nekom poslu. Prema tome, O'Nil je ostao običan građanin, bez kraljevskog naslova.

Švedska je bila prva monarhija na svijetu koja je uspostavila jednaku primogenituru, tj. tradiciju nasljedstva, gdje prvorođenče ima prednost. Kralj, navodno, nije zadovoljan ovom promjenom s obzirom na to da je njegovom sinu oduzela poziciju koja mu je zakonski pripadala u trenutku rođenja. Na pitanje novinara državnog radija koliko još planira da ostane kralj, on je rekao da ne može da odgovori na to pitanje.

- Najvažniji faktor bit će moje zdravlje. Ali, sve ovo je veoma uzbudljivo, jer se toliko toga dešava u svijetu - rekao je on.

Ljubitelji automobila

Kralj Karl Gustaf, kao i njegov sin, princ Filip, strastveni su ljubitelji brzih automobila. Kralj posjeduje nekoliko Porschea 911, koji su mu omiljeni, zatim oldtajmer Volvo PV444, Ferrari 456M GT te AC Cobru. 

Ipak, on je i veliki zagovornik ekologije pa tako već godinama na posao u kraljevsku palaču dolazi električnim automobilom marke Volvo. U ljeto 2005. godine doživio je malu saobraćajnu nesreću.

Kralj pati od disleksije

Novinari su mnogo puta primijetili da kralj pogrešno piše svoje ime, u zvaničnim dokumentima i prilikom posjete rudnika bakra, kada se pogrešno potpisao na kamen. Njegova supruga, kraljica Silvija, u televizijskom intervjuu priznala je da njen suprug pati od disleksije, poremećaja sposobnosti čitanja i pisanja. Kraljevska porodica koristi palaču Drotningholm kao rezidenciju od 1980. godine, a Štokholmsku kraljevsku palaču kao radno mjesto. 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.