LIFESTYLE

BAHATO Sin francuskog ministra potrošio 3,5 miliona dolara u Las Vegasu

Kockarski dug pokušao namiriti čekovima bez pokrića

Autor:(Am.K.)

2.11.2015

Razvratnom sinu francuskog ministra vanjskih poslova prijeti hapšenje zbog toga što je u kockarskom ludilu potrošio nevjerovatnih 3,5 miliona dolara a dug pokušao namiriti čekovima bez pokrića, prenosi britanski Telegraph.

Sud u Nevadi izdao je nalog za hapšenjem nakon prijave zbog nekolicine neupotrebljivih čekova koje je Thomas Fabius ispunio u tri casina u Las Vegasu 15. maja 2012., samo dan prije nego je njegov otac Laurent Fabius postao ministar vanjskih poslova u vladi predsjednika Françoisa Hollandea.

Afera koja je izašla na vidjelo prošle sedmice, ponovno je svrnula pozornost javnosti na Fabiusovog razmetnog sina koji jedini stvara probleme očevoj inače besprijekornoj političkoj karijeri.

Prema nalazima suda iz aprila 2013. godine, Thomas Fabius pokušao je pokriti ogromne gubitke izdajući čekove bez pokrića vezanih uz tri različita bankovna računa i to na iznose od 100.000 do miliona.

Sada mu prijeti kazneni progon zbog pokušaja prevare i krađe. Zbog toga je izdan i nalog za hapšenje po kojem će Fabius mlađi završiti iza rešetaka ako nogom stupi na američko tlo.

No ovo nije prvi put da se Fabius našao na onoj strani zakona. Raskalašenom playboyu je već otprije zabranjen ulazak u neka casina u Francuskoj zbog pritužbe Société Générale banke iz 2011. godine jer je Fabius poslao lažan e-mail navodeći kako mu banka jamči određeni iznos kojim bi mogao kockati u jednom casinu u Marakešu. Policija ga je tad ispitivala vezano uz sumnje za prevaru i pranje novca i željeli su znati detalje o njegovom sedam miliona eura vrijednom stanu u palači u središtu Pariza.

Fabius je tad pokušao dokazati da je osam miliona eura osvojio u casinu u Monte Carlu. No francuski istražitelji nisu bili uvjereni tom pričom, te su dodatno istraživali raskošan stil života ovog propalog biznismena kojemu su Saint Tropez i luksuzni klubovi po Champa Elysees u Parizu bilo kao drugi dom.

Također, ranije ove godine, istražitelji su utvrdili neprijavljen transfer novca, tačnije 316.000 eura, s računa tetke Thomasa Fabiusa.

Francuzi i inače sa zanimanjem prate živote djece svojih političkih vođa i drugih slavnih osoba. Thomas Fabius rođen je u bogatoj porodici trgovaca umjetninama. 2013, njegov je otac prijavio imetak od 6 miliona eura, uključujući tri kuće i udio od 1,2 miliona eura u jednoj aukcijskoj kući.

Nakon što je 2004. odustao od studiranja na prestižnoj HEC poslovnoj školi, tada 24-godišnji Thomas osnovao je firmu 'People and Baby' koje je vodila vrtiće za djecu u poslovnim centrima.

'Moje je prezime komparativna prednost i ono mi otvara mnoga vrata', rekao je tada i dodao kako poznato prezime donosi i neke poteškoće jer se mora više truditi kako bi se nametnuo i kako se na njega ne bi gledalo samo kao na sina nekog poznatog oca.

Nedugo nakon osnivanja firme, često je viđan na raznim mondenim događanjima i to u društvu modela, nerijetko i za glavu viših od njega samog. Također, postao je i redoviti posjetitelj kockarnica gdje je najviše volio rulet i poker. Tako je na jednom dočeku Nove godine osvojio nevjerojatnih 3 miliona dolara u casinu u Monte Carlu i krupijeu je ostavio 20.000 eura napojnice.

Jedno je kratko vrijeme bio voditelj na televiziji, a pojavljivao se i u nekim reality showovima.

Pogledajte video 'zaigranog' Thomasa Fabiusa u jednom casinu:

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.