LIFESTYLE

RIJEŠENA MISTERIJA Evo kako je fotografija ove porodice završila na Mjesecu!

Stoji tamo već 43 godine

Autor:(Am.K.)

3.11.2015

Astronaut Čarls Djuk (Charles Duke) je 20. aprila 1972. prvi put zakoračio na Mjesec u sklopu Apolo 16 misije. U to vrijeme, imao je 36 godina i bio je najmlađi čovek koji je šetao površinom Zemljinog pratioca.

On je tada sa sobom ponio porodičnu fotografiju koja i danas leži na Mjesecu. Na poleđini Djuk je napisao:

“Ovo je porodica astronauta Čarlija Djuka sa planete Zemlje koji se spustio na Mjesec 20. aprila 1972.”

Na fotografiji je njegov stariji sin Čarls Djuk III kada je imao sedam godina, mlađi sin Tomas (5) i astronaut sa suprugom Doroti Mid Kleborn.

– Oduvijek sam želeo da ostavim fotografiju na Mjesecu – rekao je on za “Business Insider”.

Ona se od tada našla u brojnim popularnim knjigama fotografije kao divan primjer “ljudske strane istraživanja svemira”, kazao je Djuk novinarima.

Prošlo je više od 43 godine od kako je Djuk hodao Mjesecom i iako njegove stope vjerovatno i dalje postoje na površini prirodnog satelita, fotografija vjerovatno nije u dobrom stanju.

-Temperatura na Mjesecu tokom dana raste do 200 stepeni Celzijusa, a noću pada na gotovo apsolutnu nulu – kazao je Djuk za medije, te dodao:

-Folija na fotografiji se sigurno ne ponaša dobro na takvim temperaturama. Izgledala je normalno kad sam je spustio, ali pretpostavljam da je do sad potpuno izblijedjela- rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.