LIFESTYLE

SEKS SIMBOL VATIKANA Ljepotica iz vrha katoličke crkve uhapšena jer je izigrala Papino povjerenje

Frančeska Šauki optužena za odavanje informacija

Autor:(D. K.)

3.11.2015

Frančeska Šauki (33), PR stručnjak za društvene mreže, koju je papa Franjo angažovao 2013. kao člana komisije za ekonomsku reformu crkve, uhapšena je tokom vikenda, a Vatikan je saopćio da je izdala papino povjerenje.

Zajedno sa Frančeskom uhapšen je i monsinjor Lusio Anhel Valjeho Balda (54), član kontroverzne katoličke organizacije Opus dei i broj dva u Vatikanu kada su u pitanju ekonomska pitanja.

Oni su optuženi za odavanje informacija, a Šauki, Italijanka marokanskog porijekla, već jučer je napustila pritvor što bi moglo da znači da je sarađivala sa vatikanskom žandarmerijom i da će biti novih hapšenja.

Frančeska je u italijanskim medijima bila poznata kao "seks simbol Vatikana". Zanimljivo je da je dobila posao u vrhu katoličke crkve iako je na Twitteru imala postove u kojima kritikuje Vatikan i na Facebooku provokativne slike. Prema navodima medija, bila je pod zaštitom monsinjora Valjeha Balde.

- Nisam izdala papu, nisam nikada nikome odala nijedan dokument. Uskoro će sve biti jasno. Ne postoji ništa što volim više od crkve i pape, čak ni svoje dostojanstvo. Nemam čega da se stidim - napisala je Frančeska na svom Facebook profilu.

U ovoj priči za sada nema previše jasnih činjenica, a ono što je definitivno izvjesno jeste da je neko ukrao laptop novog šefa finansijske službe Vatikana.

Krađa po svemu sudeći ima veze s optužbom protiv monsinjora i Šauki, za koje "Korijere dela sera" piše da su se ponašali suprotno od onoga kako je papa Franja od dolaska u Vatikan tražio da se ophode najviši članovi Kurije.

Njih dvoje su krajem februara prošle godine organizovali "žurku" u jednoj od zgrada koje gledaju na Trg Svetog Petra, dok je ispod njih masa vjernika pratila kanonizaciju papa Jovana XXIII i Jovana Pavla Drugog. Uz obilje hrane i pića tu su se zabavljali brojni VIP gosti iz duhovnog i svjetovnog miljea, a vijest o zabavi došla je i do pape Franje.

- To je šamar, šamar - bio je navodni komentar pape, nakon čega je Šauki, po informacijama italijanskog dnevnika, bio zabranjen ulaz na teritoriju Vatikana.

Cijela priča oko njihovog hapšenja usko je povezana sa knjigama dvojice italijanskih novinara čije se pojavljivanje u knjižarama uskoro očekuje. Emilijano Fittipaldi, koji je prethodnih godina objavljivao brojne podatke procurile iz hodnika Vatikana, napisao je djelo "Pohlepa: Dokumenti koji otkrivaju bogatstvo, skandale i tajne Franjine crkve".

Još će zanimljivija biti knjiga drugog novinara Đanluiđija Nucija, koja će biti nastavak njegovog djela iz 2012., zasnovanom na informacijama koje je dobio od batlera prethodnog pape Benedikta XVI. Batler je dobio 18 mjeseci zatvorske kazne, a Benedikt XVI se ubrzo povukao sa vlasti i na njegovo mjesto došao je papa Franjo.

Sada je Nuci, koji je prema navodima medija prijatelj sa Šauki, napisao knjigu "Trgovci u Hramu" čiji naslov očigledno namjerno povezan sa biblijskom pričom o Hristovom istjerivanju mjenjača novca iz Herodovog Hrama.

Vatikan je objavio da razmatra mogućnost krivičnog gonjenja dvojice novinara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.