LIFESTYLE

ISTINSKI UBITAČNE Ovo je deset najsmrtonosnijih namirnica na svijetu!

Ma koje crveno meso i salama

Autor:(A. Vr.)

4.11.2015

Sklonost eksperimentiranju u kuhinji pohvalna je karakteristika ako ona ne uključuje koketiranje s opasnošću koja može zakomplicirati vaše zdravlje i život. Donosimo vam popis namirnica kojih se treba čuvati, ili ih pažljivo pripremati, jer izazivaju sve od teškog trovanja do fatalnih posljedica!

I ovdje pritom ne mislimo na crveno meso na kojeg je prije nekoliko dana upozorila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). S ovim nairnicama trebate biti jako oprezni, a upravo zbog rizika neke od njih se smatraju vrhunskim specijalitetima za koje su mnogi voljni izdvojiti sulude cifre. Lude ribe, sirevi i povrće ovu listu čine opasnom!

1. Voće Ackee

Ackee je najpoznatija voćka na Jamajci. Ako se planirate uputiti na ovu toplu destinaciju - nemojte posezati za njenim plodovima bez pitanja. Dok odgovarajući ne dozrije, njena konzumacija može izazvati povraćanje, komu ili čak smrt! 

2. Korijen manioke 

Korijen manioke odličan je dodatak karipskim jelima, no nemojte njime rukovati nepromišljeno. Ako ovaj korijen termički ne obradite dovoljno, vaši bi gosti mogli umrijeti od trovanja cijanidom. 

3. Fugu

Japanska bodljikava riba Fugu prava je kulinarska delikatesa u Aziji, no ona zahtjeva pažljivu pripremu. Njeno meso sadrži tetrodotoksin – otrov kao i kod drugih riba napuhača koji izaziva smrtne posljedice, pa se kuhari posebno treniraju kako bi ga uklonili prije posluživanja gostima.

4. Gljive otrovnice 

Najopasnija gljiva na hrvatskom tlu je zelena pupavka, jer sadrži otrove koji vas mogu ubiti. U nas i svijetu mogu se pronaći i druge vrste gljiva čiji sastav izaziva sve od lagane mučnine do kobnih posljedica po vaš život.

5. Afrička bik-žaba

Žabe su delikatesa u cijelome svijetu, no afrička podvrsta bik-žaba (engl. Bullfrog) izaziva zatajenje bubrega ako se termički dobro ne obradi prije nego što se pojede.

6. Krvave školjke 

Ove su školjke vrhunska delikatesa u Kini, točnije u Šangaju, no uživanje u njima može vam prenijeti hepatitis A i E, pa su stoga zabranjene od 1988. godine. No zahvaljujući ilegalnom tržištu, i dalje se mogu probati na odabranim lokacijama. Ponude li vas ovim krvavim zalogajčićima – recite: Neka, hvala, imate hamburger?

7. Bazgine bobice 

Od ovih se bobica rade pekmezi i sokovi diljem Evrope, te se dodaju brojnim kompliciranijim jelima. Dok su god dobro skuhani nema nikakve opasnosti od njihove konzumacije. Konzumacija sirovih plodova, pak, izaziva povraćanje i slabost. A da ih probate u rakiji?

8. Višnje s košticama 

Molim? Pa jedete višnje cijeli život i nikad vam nije bilo loše? Opasnost vreba iz njihovih - koštica. Progutate li košticu-dvije, neće vam biti ništa. No ako pojedete veliku količinu, mogli biste početi osjećati slabost i mučninu. 

9. Lišće rabarbare 

Gorkasti bijelo-crveni korijeni ovog voća odlična su namirnica za pripremu neobičnih slastica, zimnica, ali i slanih jela. Lišće ove biljke, pak, izbjegavajte u širokom luku, jer izaziva povraćanje. 

10. Kikiriki 

Kikiriki je jedan od raširenijih alergena modernog svijeta i od njega strahuju milioni ljudi diljem globusa. Alergija na kikiriki obuhvaća sve od laganog osipa do anafilaktičkog šoka, odnosno prestanka disanja, prenosi dnevnik.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.