LIFESTYLE

SLIKANJE JE MOJ ŽIVOT Na ovog umjetnika sigurno ste naišli šetajući Ferhadijom

Tuzlak Mirza Midžić slikanjem se bavi od sedme godine

E. MURAČEVIĆ

10.11.2015

Oni koji prolaze sarajevskom ulicom Ferhadija nerijetko naiđu na vrlo zanimljiv prizor u okviru kojeg jedan od umjetnika sprejom, na ulici, stvara vrlo zanimljive i lijepe slike. Neki zastanu i sa uživanjem gledaju kako nastaju ova umjetnička djela, a drugi se late za novčanik te ih kupuju.

mirza-midzic-2

Radi se o Mirzi Midžiću iz Tuzle, koji se slikanjem bavi od sedme godine, a u Zagrebu je završio i školu primijenjenih umjetnosti.

mirza-midzic-1

- Mada slikam u različitim tehnikama, ovom sa sprejom bavim se posljednjih 15 godina - kaže Midžić.

mirza-midzic-u-akciji

- Putujem po Evropi, izlažem svoje slike. Najviše volim da radim slike uživo, bukvalno, na ulici pred očima onih koji će neku od njih da kupe. To je poseban gušt i za mene i za one koji  neku od njih žele imati u svojoj kolekciji. Inače, ova tehnika nema neki poseban naziv. Ja je zovem Sprej art i sklop je više umjetnosti u jednoj. Ovako boju koristim na brži i efkasniji način. Za kist i neke prelaze treba više vremena, dok ovako za tili čas bojom pokrivam veću površinu. Slike dobijaju sjaj, imaju akrilnu bazu temeljnih lakova sa kojima radim. Vidim da ljudi uživaju u ovome što radim i kad god mi vrijeme dozvoli ja sam na ulici gdje im sa sprejom stvaram slike koje oni kupuju. Inače, ne radim sam ovo. Ponekad na ulici radim samo portrete prolaznika. Slikanje je moj jedini posao koji radim i od kojeg uistinu dobro živim. Slikanjem se bavim čitav život i ne namjeravam se ničim drugim baviti - dodao je Midžić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.